Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Melania Trump opísala svoj príhovor od Michelle Obamovej
Zdielať na

Melania Trump opísala svoj príhovor od Michelle Obamovej

CLEVELAND / Volebný štáb Donalda Trumpa poprel obvinenia novinárov, že si budúca možno prvá dáma Melania Trump pri svojom pondelkovom prejave "vypožičala" doslovné pasáže z reči Michelle Obamovej na nominačnom zjazde demokratov v roku 2008. Takmer doslovne identické výňatky z oboch prejavov zverejnila a široko komentuje americká tlač.

Štyridsaťšesťročná Trump prehovorila v Clevelande v úvodný deň nominačnej konferencie Republikánskej strany, ktorej kandidátom pre novembrové prezidentské voľby sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane jej manžel Donald. Dojatým delegátom hovorila, ako si cení odkaz svojich rodičov a ako sa cíti vo svojej úlohe matky.

Podobné vety

"Od mladého veku mi rodičia vštepovali hodnoty, že pre životné ciele treba tvrdo pracovať, že slová sú záväzkom, že je potrebný súlad slov a činov, dodržiavanie sľubov a rešpektovanie ostatných. Ukazovali mi hodnoty a morálku svojho každodenného života a učili ma ich," vyhlásila Trump.

Text Michelle Obamovej prenesený pred ôsmimi rokmi znel: "Ja aj Barack sme vyrastali na mnohých spoločných hodnotách: že pre životné ciele treba tvrdo pracovať, že slová sú záväzkom, že je potrebný súlad slov a činov a úcta a rešpektovanie iných, hoci ich nepoznáme a dokonca s nimi nesúhlasíme. "

Absurdné obvinenia

Podobnú zhodu vykazovali aj ďalšie dve vety oboch prejavov. Podľa šéfa Trumpovho volebného štábu Paula Manaforta v reči Trumpovej žiadnej opisovanie z prejavu Obamovej nebolo. "Žiadny pocit, že sa niečoho také dopustila, iste nemá. Použila len slová, ktoré sa zvyčajne používajú," uviedol Manafort.

Trump podľa neho vedela, ako bude jej prejav analyzovaný. Že by ale niektoré pasáže opísala od Obamovej, označil Trumpov volebný manažér za absurdné.

Trumpov osobný hovorca Jason Miller konštatoval, že pri spisovaní prejavu tím spolupracovníkov Melanie Trump čerpal z ich životných úvah "a v niektorých prípadoch do prejavu zahrnul úryvky, ktoré odrážajú jej vlastné uvažovanie". Sama Trump televízii NBC News ešte pred zjazdom povedala, že prejav napísala sama. Neskôr dodala, že sa mohla oprieť o "malú pomoc".

Pozrite si reportáž redaktora Martina Mózera:

Najčítanejšie správy