Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Začal sa zjazd demokratov v USA, úvod poznamenala aféra s e-mailami
Zdielať na

Začal sa zjazd demokratov v USA, úvod poznamenala aféra s e-mailami

PHILADELPHIA / Vo philadelphskej kongresovej hale sa začal štvordňový zjazd americkej Demokratickej strany, ktorý má potvrdiť nomináciu bývalej prvej dámy Hillary Clinton do boja o Biely dom. V novembrových voľbách by si mala demokratická kandidátka zmerať sily s republikánskym súperom Donaldom Trumpom, ktorý získal nomináciu svojej strany minulý týždeň v Clevelandu.

Úvod konferencie demokratov poznamenala aféra okolo zverejnených e-mailov straníckeho vedenia, ktoré údajne obsahujú dôkazy o podpore Hillary Clinton na úkor jej súpera z primárok Bernieho Sandersa. Sanders kandidatúru Hillary Clinton proti Trumpovi opakovane podporil a vyzval stúpencov demokratov k jednote. Radikálni stúpenci vermontského senátora ale nechcú Hillary Clinton nič odpustiť a stále zvažujú, ako jej nomináciu na poslednú chvíľu zvrátiť.

Zverejnené dôverné e-maily

Nervozitu zvyšuje tvrdenie demokratov, že za zverejnením dôverných e-mailov stojí Rusko. O útoku na stranícke servery informovala Demokratická strana už v apríli, a najatá súkromná bezpečnostná agentúra vraj vtedy objavila v akcii hackerov jasnú ruskú stopu. Skutočnosť, že dáta zverejnili až po troch mesiacoch tesne pred nominačnom zjazde demokratov, podľa straníckych expertov potvrdzuje zámer Moskvy ovplyvniť americké voľby.

Obsah e-mailov tvrdo kritizujú Sandersovi stúpenci a stana, ktorej vedenie sa za škandál "hlboko ospravedlnilo", podľa komentátorov čelí hrozbe rozkolu. Skupina asi piatich stoviek demonštrantov sa zhromaždila pred philadelphskou radnicou, odkiaľ sa s heslami "Nominujte Sandersa, inak v novembri prehráte!" presunuli k zjazdovej hale. Polícia sa snažila udržať demonštrantov na chodníkoch, aby neblokovali dopravu v centre. Podľa CNN sú protesty silnejšie, než boli demonštrácie počas republikánskeho nominačného zjazdu v Clevelande.

Nominácia Hillary Clinton

Mesto spaľuje letné teplo, teploty sa blížia k štyridsiatkám. Na uliciach boli rozmiestnené stany a demonštranti majú k dispozícií fľašky s vodou a ľad. Policajtom, ktorí zjazd strážia, radnica poskytla dva kamióny plne naložené balenou vodou a energetickými nápojmi.

O nominácii Hillary Clinton sa bude rozhodovať v utorok, druhý deň zjazdu. Zatiaľ nie je zrejmé, či k tomu dôjde aklimáciou, teda vyjadrením všeobecného súhlasu, alebo menovitým hlasovaním. V prvom prípade by Sanders musel zbaviť svojich delegátov povinnosti hlasovať podľa výsledkov primárok.

Viacerí rečníci

Bývalá prvá dáma má formálne prijať nomináciu v záverečnom prejave vo štvrtok. Počas konferencie sa očakávajú prejavy viacerých prominentných rečníkov na čele s prezidentom Barackom Obamom a prvou dámou Michelle Obama, viceprezidentom Joeom Bidenom alebo bývalým demokratickým prezidentom Billom Clintonom, manželom kandidátky.

Demokratický zjazd sa začal:

Zdielať na

Najčítanejšie správy