Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ted Cruz odstúpil. Súboj Donalda Trumpa a Hillary Clinton je takmer istý
Zdielať na

Ted Cruz odstúpil. Súboj Donalda Trumpa a Hillary Clinton je takmer istý

INDIANAPOLIS / Odstúpením hlavného rivala Teda Cruza sa miliardárovi Donaldovi Trumpovi po utorkových primárkach v Indiane otvorila cesta k republikánskej prezidentskej nominácii. Hoci potrebný počet delegátov stále nemá, je veľmi pravdepodobné, že sa v novembrovom súboji o Biely dom stretne s Hillary Clinton. Bývalá ministerka zahraničných vecí síce v indiane tesne prehrala so senátorom Berniem Sandersom, ale k celkovej nominácii sa opäť priblížila.

Donald Trump podľa agentúry AP získal najmenej 51 z 57 delegátov, o ktorých republikáni hrali, o ďalších šiestich sa rozhodne v sčítaní zvyšných dvoch okrskov. K automatickej nominácii mu teda chýba 190 delegátov, ktorých si reálne môže zaistiť najneskôr v posledný deň primárok v delegátsky najpočetnejšej Kalifornii.

Odstúpenie Cruza

Pozíciu mu veľmi uľahčilo pre mnohých prekvapivé Cruzovo odstúpenie, ktoré texaský senátor oznámil v momente, keď sčítali sotva polovicu hlasov. V hre tak okrem newyorského realitného magnáta zostáva už zostáva len guvernér Ohia John Kasich, ktorý ale zaostáva o takmer 900 delegátov a jeho šance na nomináciu sú prakticky nulové.

SITA

Zatiaľčo až doteraz značná časť republikánskeho establishmentu považovala populistického a často prostorekého Trumpa za kandidáta ohrozujúceho povesť strany a tradičných republikánskych hodnôt, po Indiane dal najavo neotrasiteľnosť jeho pozície hlavný manažér strany Reince Preibus. Ten po Cruzovom odstúpení na Twitteri vyhlásil, že sa republikáni musí zjednotiť za Trumpom do súboja o Biely dom proti Hillary Clinton, ktoré je takmer istou kandidátkou demokratov.

Sám Trump už v utorkovej víťaznej reči sústredil svoju pozornosť práve na bývalú prvú dámu. "Pôjdeme po Hillary Clinton. Nebude skvelou prezidentkou, nebude dobrou prezidentkou, bude chabou prezidentkou. Nerozumie obchodu," hanil svoju konkurentku úspešný podnikateľ.

Kandidátka Hillary Clinton

Hillary Clinton síce prehrala súboj s ľavicovým senátorom, ktorý po sčítaní väčšiny hlasov získal 43 indianských delgátov oproti jej 37 (o zvyšných sa rozhoduje), celkovo sa ale k nominácii opäť priblížila. Na konte má vrátane takzvaných superdelegátov podľa agentúry AP už 2202 delegátskych hlasov a k automatickej nominácii jej chýba získať 181, čo je podľa prieskumov veľmi pravdepodobné.

Sanders, ktorý by musel vo všetkých zvyšných primárkach získať vyše 84 percent hlasov, ale vraj stále nestráca vieru vo svoj úspech a hodlá bojovať až do konca.

Donald Trump žije v New Yorku. Čo si o ňom myslia Newyorčania zisťoval reportér Daniel Levický Archleb. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy