Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Trump pripomína Hitlera, vyhlásili dvaja mexickí exprezidenti
Zdielať na

Trump pripomína Hitlera, vyhlásili dvaja mexickí exprezidenti

Zdroj: SITA

MEXIKO / Dvaja bývalí mexickí prezidenti prirovnali Donalda Trumpa k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi. Trump si vyslúžil kritiku pre výrok, že medzi Mexikom a USA vybuduje múr, aby zabránil drogovým obchodom.

"Jeho politická rétorika je rasistická a prebúdza spomienky na Hitlera," povedal v sobotu novinárom na akcii v mexickej metropole Felipe Calderón, ktorý stál na čele Mexika v rokoch 2006 až 2012.

Trump obviňuje Mexiko z vysielania násilníkov a pašerákov drog cez hranice do USA a prisľúbil, že nechá medzi oboma štátmi vybudovať múr.

Rasizmus

"Logika vychvaľovania belošskej prevahy nie je len protiimigračná," citovala Calderóna agentúra Reuters. "Krituzuje a koná proti migrantom, ktorí majú odlišnú farbu pleti než on, to je úprimne povedané rasistické a Trump využíva pocity a nálady, ako to svojho času robil Hitler."

K Hitlerovi prirovnal Trumpa tiež Calderónov predchodca, exprezident Vicente Fox. "Pripomína mi Hitlera," povedal v piatkovom rozhovore pre stanicu CNN. Trump urobil zo svojho plánu na vybudovanie múru pozdĺž hranice s Mexikom, za ktorou chce držať "údajných zločincov, drogových dílerov a násilníkov", ústredný bod svojej predvolebnej kampane.

Vysoký múr

V piatkovej debate so svojimi súpermi o republikánsku nomináciu sa opäť zaprisahal, že ako prezident by vyhostil z krajiny ľudí, ktorí v USA žijú ilegálne. Momentálne sú ale americké hranice "deravé ako švajčiarsky syr", a tak by na nich mal stať múr, ktorý by vraj mali zaplatiť Mexičania.

Trump sa predtým v debate vyjadril, že by stačil 12 metrov vysoký múr, ktorý by stál podľa jeho odhadu 10 až 12 miliárd dolárov, ktoré chce vymôcť od Mexika. V piatok potom rezolútne vyhlásil, že tento múr ešte o tri metre zvýši.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy