Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vtipný Obama: Prepáčte mi meškanie, riadim sa časom pre černochov
Zdielať na

Vtipný Obama: Prepáčte mi meškanie, riadim sa časom pre černochov

WASHINGTON / Americký prezident Barack Obama na tradičnej galavečeri s novinármi akreditovanými v Bielom dome opäť neodpustil žarty. Tohtoročná slávnosť bola pre neho zároveň lúčením, pretože po ôsmich rokoch v úrade odovzdá v januári 2017 prezidentské kreslo svojmu nástupcovi.

"Ospravedlňujem sa za drobné meškanie, fungujem na CPT," prehlásil Obama s odkazom na slangovú skratku pre zvláštny čas pre černochov (Colored People Time), ktorú Američania vnímajú ako negatívny stereotyp. Zároveň dodal, že tento špás by nemali používať belosi.

"Pokiaľ tento materiál bude mať ohlas, použijem ho budúci rok u bankovej spoločnosti Goldman Sachs. Zarobí mi to nejaké Tubmanové," pokračovak Obama. Bojovníčka proti otrokárstvu Harriett Tubman bude prvou černošskou ženou, ktorá bude zobrazená na amerických dolároch. Objaví sa na dvadsaťdolárovej bankovke.

Vyvolával nostalgiu

Miestami podľa agentúry AP vyvolával Obamov prejav nostalgiu. "Pred ôsmimi rokmi som povedal, že je čas zmeniť tón našej politiky. Teraz by som mal byť spätne viac špecifický," povedal. Pripustil taktiež, že roky v Bielom dome si vyžiadali svoju daň. "Som šedivý... a počítam dni, kedy predstúpim pred svoju úmrtnú porotu," prehlásil.

Na záver ocenil slobodnú tlač a prehlásil, že chce preniesť už len dve slová. "Obama preč," povedal a odložil mikrofón.

Žary na adresu Trumpa

Obama, ktorý po uplynutí svojho druhého funkčného obdobia koncom tohto roku opustí Biely dom, si "utiahol" aj z Clintonovej republikánskeho rivala, Donalda Trumpa, keď komentoval mieru jeho skúseností v zahraničnej politike.

Obama vyhlásil, že republikáni sú skeptickí k vízii, že Trump by mal byť ich kandidátom vo voľbách prezidenta USA.

"Hovoria, že nemá dosť skúseností v zahraničnej politike..., ale aby sme boli spravodliví: on (Trump) celé roky strávil stretnutiami s lídrami z celého sveta: s Miss Švédsko, Miss Argentína, Miss Azerbajdžan a inými," vyhlásil Obama narážajúc na to, že Trump bol donedávna majiteľom spoločnosti Miss Universe Organization, ktorá usporadúva Miss Universe a ďalšie súťaže krásy.

Spoločenský vrchol roka

Večera s washingtonskými reportérmi je pre Biely dom jedným zo spoločenských vrcholov roka. Okrem zástupcov médií sa jej zúčastňujú aj celebrity.

Tento rok to boli napríklad herci Bryan Cranston, Rachel McAdams či Tom Hiddleston.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy