Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Barack Obama pristál na Kube, navštívil historickú Havanu
Zdielať na

Barack Obama pristál na Kube, navštívil historickú Havanu

HAVANA / Americký prezident Barack Obama priletel na historickú návštevu Kuby. Ide o prvú cestu prezidenta Spojených štátov na blízky karibský ostrov po 88 rokoch. Spolu s rodinou si už pozrel staré centrum Havany.

Všeobecne sa návšteva Baracka Obamu vníma ako tá, ktorá otvára novú kapitolu vzťahov Spojených štátov s komunistickou vládou ostrova po desaťročiach nepriateľstva medzi bývalými súpermi z čias Studenej vojny.

Pristáli na Kube

"Ako sa máš, Kuba?," napísal španielsky v kubánskom dialekte na svoj Twitter Barack Obama po zosadnutí stroja. "Práve sme tu pristáli, tešíme sa na stretnutie a na to, keď si vypočujem priamo kubánsky ľud," pokračoval prezident v anglickom jazyku.

Obamu, ktorého sprevádza manželka Michelle a obe dcéry, na letisku v drobnom daždi privítal kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez. S kubánskym vodcom Raúlom Castrom sa americký prezident stretne v rámci oficiálneho programu v pondelok.

Stará Havana

V nedeľu navštívil starú Havanu, ktorá je od roku 1982 na zozname svetového dedičstva UNESCO.

"Ste teraz najdôležitejší vyslanci Spojených štátov na svete," vyhlásil Obama pred zamestnancami ambasády, ktorú Spojené štáty znovu otvorili vlani v lete. Obama tiež vyzdvihol historický charakter svojej cesty, ktorú označil len za "prvý krok" v novej kapitole vzťahov medzi oboma krajinami.

Stretnutie s Ortegom

Prezident v nedeľu navštívil okrem iného havanskú katedrálu, kde sa stretol s kardinálom Jaimom Ortegom, ktorý hral dôležitú úlohu pri rokovaniach Havany s Washingtonom o obnovení vzájomných vzťahov. Pred katedrálou vítalo Obamu niekoľko stoviek Kubáncov. Potom večeral v súkromnej reštaurácii, ku ktorej sa jeho kolóna musela predierať jasajúcim davom.

V pondelok sa americký prezident stretne s kubánskym proťajškom raúlom Castrom. Tiež sa zúčastní podnikateľských fór a deň zakončí večerou v havanskom Paláci revolúcie.

Posilnenie amerických investícii

Obamovu cestu považujú aj za príležitosť pre posilnenie amerických investícii na komunistami ovládanom ostrove či uvoľnenie podmienok pre amerických turistov.

Kubánske vedenie očakáva, že sa Obama vysloví za zrušenie obchodného embarga Kongresom. Republikánska väčšina zákonodarcov je ale proti, kým komunistický režim neprikročí k podstatným demokratizačným zmenám. Republikáni vyčítajú prezidentovi, že za americké ústupky nedostáva od Castra a jeho režimu takmer nič. Okrem prepustenia niekoľkých desiatok politických väzňov neurobila havana žiadne viditeľné ústretové kroky a režim stále potláča slobodu prejavu a neumožňuje slobodné fungovanie opozície.

Obnova diplomatických stykov

Oba štáty oznámili, že obnovia diplomatické styky po viac než polstoročí nepriateľstva. Uvoľnenie umožnilo americkým firmám podnikať na Kube vo viacerých odvetviach a dovoz niektorého tovaru od kubánskych výrobcov.

Barack Obama pristál na Kube:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy