Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Kontroverzné väzenie Guatanámo: Kongres chce jeho zatvorenie blokovať
Zdielať na

Kontroverzné väzenie Guatanámo: Kongres chce jeho zatvorenie blokovať

WASHINGTON / Republikánski členovia americkej Snemovne reprezentantov sa chystajú zablokovať plán prezidenta Baracka Obamu na uzavretie väznice na základni Guantánamo na Kube. Povedal to šéf snemovne Paul Ryan, podľa ktorého republikáni pripravujú zákonné opatrenie pre prípad, že Biely dom začne s prevozom väzňov na americké územie.

S umiestnením takmer šiestich desiatok väzňov v Spojených štátoch počíta plán, ktorý Pentagon poslal do Kongresu v utorok.

Porušenie zákona

Ryan povedal novinárom, že pokiaľ ľudí z Guantánama previezli do amerických väzníc, bude tým porušená norma, ktorú v minulosti schválil Kongres. Pokiaľ sa Obama takto pokúsi "porušiť zákon", sú republikáni v snemovni pripravení prijať ďalšie zákonné kroky.

Republikáni budú mať podľa Ryana dostatok hlasov na to, aby Obamovu snahu zablokovali a prehlasovali prípadné prezidentské veto.

Neužitočné a drahé väzenie

Obama v utorok vyzval Kongres, aby jeho niekoľký a zrejme posledný plán na uzavretie kontroverznej väznice preštudoval a schválil. Väzenie je podľa prezidenta neužitočné, drahé, odporuje americkým hodnotám a poškodzuje obraz Spojených štátov vo svete.

Kongres ovládaný republikánmi v minulosti Obamov zámer už niekoľkokrát zablokoval. Pravica odmieta väznicu zrušiť, pretože Spojené štáty ju v čase zvýšených teroristických hrozieb potrebujú. Umiestniť väzňov na americkom území by naviac bolo príliš nebezpečné, tvrdia republikáni.

Štrnásť rokov

Väznicu na východe Kuby zriadili pred 14 rokmi. Bola určená najmä pre podozrivých z účasti na teroristických útokoch na Spojené štáty zo septembra 2001. V súčasnosti tam žije 91 väzňov a u 35 z nich už americká vláda schválila prevoz do zahraničia.

Kontroverzné Guantánamo:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy