Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenská polícia podľa arabského videa mučila teroristu z Guantánama
Zdielať na

Slovenská polícia podľa arabského videa mučila teroristu z Guantánama

BRATISLAVA / Do jedného z azylových domov na Slovensku vtrhlo desaťčlenné komando v kuklách a zasiahlo proti bývalému väzňovi z Guantánama. Takáto informácia spolu s videom zo zásahu zaznela podľa týždenníka Plus sedem dní v arabských televíziách. Muž, ktorý ho zaslal televízii Al Džazíra, písal aj o tom, že zadržaného policajti mučili.

Videozáznam rozbúril vody na Slovensku. Podľa týždenníka bol totiž odvysielaný arabskými televíziami s informáciou, že muža, ku ktorému sa dobíjajú policajti, mučili.

Ide o jedného z dvoch bývalých väzňov z Guantánama, ktorých sme u nás prijali koncom minulého roka.

"Nejde o osoby, ktoré by predstavovali pre Slovensko bezpečnostné riziko,"
informoval hovorca ministerstva vnútra Peter Lazarov.

Sporný videozáznam

Na zázname nevidno týranie, mučenie, ani žiadne zlé zaobchádzanie s mužom. "Čo by z toho slovenská polícia alebo tajná služba mala? On už bol spracovaný pred tým, že informácie o ňom sú známe," hovorí expert na terorizmus Jozef Klavec.

Videozáznam zachytáva policajtov, ktorí sa snažia vstúpiť do bytu a následne rozhádzané zariadenie bytu. Bezpečnostní analytici si ale nemyslia, že by mohlo vyprovokovať džihádistov.

"Sú aj expresívnejšie videá, ktoré môžu vzbudiť nenávisť,"
myslí si Klavec.

Ministerstvo vnútra video komentovať nechce. "Snažíme sa o to, aby sa tieto osoby integrovali do tretích krajín, čo znamená, že prílišnou medializáciou, čiže z taktických dôvodov nechceme priveľa informácií posúvať verejnosti, aby sa nám táto integrácia nezmarila," vysvetlila hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Zároveň zdôrazňujú, že aj azylanti majú tak, ako ostatní ľudia, svoje povinnosti. "Každý občan na Slovensku či už je to Slovák, alebo cudzinec je povinný sa riadiť platnou legislatívou, to znamená, že je povinný uposlúchnuť výzvu policajta," potvrdzuje Dobiášová. 

Nebezpečenstvo nehrozí

Žiadne mučenie moslimov na Slovensku sa podľa informácií TV JOJ nekonalo. Zatiaľ nie je známe, ktoré televízie a v akom kontexte toto video zverejnili. Televízia Al Džazíra na otázky TV JOJ doposiaľ neodpovedala.

Bezpečnostní analytici sa zhodujú, že zvýšené nebezpečenstvo nám nehrozí. "Základné ohrozenie života na Slovensku, alebo bezpečnosti republiky to rozhodne neznamená," dodáva Klavec.

Pozrite si reportáž Milana Zamboja:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy