Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mučenie väzňov v tajných väzniciach? CIA to popiera...
Zdielať na

Mučenie väzňov v tajných väzniciach? CIA to popiera...

LONDÝN / Lekári a sestry pracujúci pre americkú armádu sa podieľali na mučení osôb zadržovaných pre podozrenie z terorizmu. Podľa serveru BBC sa to uvádza v novej správe vytvorenej nezávislými vojenskými, zdravotníckymi a právnymi expertami. CIA aj ministerstvo obrany to však popiera.

Neľudské a krutú zachádzanie s väzňami

Podľa štúdií sa lekári podieľajú na príprave aj vlastným mučením väzňov a na "krutom neľudskom a ponižujúcom zachádzaním" s nimi. Dva roky trvajúci výskum urobil americký lekársky ústav a nadácia Open Society založená finančníkom Georgom Sorosom.

Podľa správy tajná spolupráca so zdravotníkmi začala po útokoch z 11. septembra 2001 proti Spojeným štátom a to v amerických väzniciach v Afganistane, na základni Guantanamo na Kube a vďalších tajných väzniciach CIA. "Zistili sme, že ministerstvo obrany a CIA skutočne zmenili základné etické štandardy pre zľahčenie účasti zdravotníkov na týraní zadržovaných osôb," uviedol pre BBC spoluautor štúdie Leonard Rubenstein. A podľa neho tento stav stále trvá.

Zdravotníci hľadajú u väzňov slabé stránky

V správe sa uvádza, že zatiaľčo niektoré praktiky, ako je waterboarding, boli už zakázané. No po lekároch sa stále požaduje, aby napríklad väzňov nútili jesť, čo sa deje vraj aj na Guantaname. Ďalšou kritizovanou činnosťou je účasť na výsluchoch, pri ktorých zdravotníci hľadajú u väzňov ich slabé miesta, čo môžu vyšetrovatelia využívať.

Porušované sú tým vraj etické štandardy svetovej lekárskej asociácie a americkej lekárskej skupiny. Správa preto vyzýva americký senátny výbor zaboberajúci sa tajnými službami, aby prešetril lekársku činnosť v tajných väzniciach.

CIA: Správa obsahuje chyby a nepresnosti

Hovorca CIA Dean Boyd tvrdí, že správa obsahuje závažné nepresnosti a chybné závery. "Je dôležité zdôrazniť, že CIA nedrží žiadnych väzňov vo väzbe a prezident Obama zastavil program vydávania, zadržiavania a vypočúvania osôb v roku 2009," dodal Boyd.

Hovorca Pentagonu Todd Breasseale povedal, že nikto z kritikov väzenskej starostlivosti nemal prístup k zadržaným, ich zdravotnej dokumentácii alebo výsluchovým procedúram v Guantaname. Lekárov a sestry pracujúcich na Guantaname označil za "nezávislých profesionálov". Podľa Breassealeho sa väzňom dostáva dokonca lepšej zdravotnej starostlivosti, než na akú kedy v živote narazili. 

Profil Baracka Obamu

Šéf Bieleho domu sľúbil aj ukončenie vojny v Iraku, pokračuje taktiež sťahovanie vojakov z Afganistanu. Uznanie demokratického sveta aj vzrast popularity si Obama pripísal za dolapenie a zabitie Usámu bin Ládina, vodcu teroristickej siete Al-Káida v roku 2011. Profil Baracka Obamu si môžete pozrieť TU. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy