Polojasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Al-Káida sa vyhráža! Nech Amerika vykrváca ekonomicky
Zdielať na

Al-Káida sa vyhráža! Nech Amerika vykrváca ekonomicky

WASHINGTON / Vodca teroristickej siete Al-Káida Ajmán Zavahrí v novej nahrávke vyzval k útokom vo vnútri Spojených štátov, aby "Amerika vykrvácala ekonomicky". Informáciu priniesla agentúra Reuters s odvolaním sa na monitorovaciu službu SITE sledujúcu webstránky islamských teroristov.

Ekonomicky útok na USA

Zavahrí prevzal vedenie Al-Kájdy po likvidácii Usámu bin Ládina americkým komandom v Pakistane. Prejav sa objavil na internete deň po 12. výročí teroristických útokov z 11. septembra 2001 na USA.

"Občasné útoky len jedného či niekoľkých bratov oslabí ekonomiku USA, pretože budú udržovať Spojené štáty v napätí a povedú k masívnym výdajom na bezpečnosť," konštatoval Zavahrí.

Zavahrí uviedol, že nové útoky by oslabili ekonomiku USA, pretože by viedli k masívnym výdajom na bezpečnosť. Vyzval taktiež moslimov, aby nekupovali americký tovar, ani výrobky amerických spojencov, pretože tým pomáhajú Američanom financovať vojenské ťaženie v moslimských krajinách.

"Mali by sme sa snažiť vykrvácať Ameriku ekonomicky tým, že ju budeme nútiť k veľkým investíciám do ochrany bezpečnosti, keďže slabým miestom Ameriky je jej ekonomika, ktorá už kvôli výdajom na vojenské akcie a bezpečnosť začala pokryvkávať," povedal v audionahrávke, ktorá má 72 minút.

"Ako sme Američanov porazili vo vojnách v Somálsku, Jemen, Iraku a Afganistane, mali by sme pokračovať... ťažením na ich vlastnú krajinu," dodal šéf Al-Káidy.

Útoky na rýchlovlaky

Teroristická sieť Al-Káida v polovici augusta plánovala útoky na rýchlovlaky v Európe. Informoval o tom denník Bild, ktorý sa odvolával na bezpečnostné zdroje. Nemecké bezpečnostné orgány boli preto uvedené do pohotovosti. Pozrite si reportáž.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy