Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Afganský zápisník alebo keď vojak spíše to, čo zažil...
Zdielať na

Afganský zápisník alebo keď vojak spíše to, čo zažil...

KÁBUL/KANDAHÁR / Afganistan. Krajina, kde stále ide o život. Krajina, kde pomáhajú aj slovenskí vojaci. A nie sú len "údržbári," ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Svoje o tom vie aj muž, ktorý strávil šesť mesiacov v úlohe zástupcu veliteľa nášho kontingentu. A postrehy dal na papier - major Milan Vanga.

Nepokojný región inak

Afganistan nie je práve najvychytenejšia turistická destinácia. V tejto búrlivej krajine strávil Vanga dlhý čas ako zástupca veliteľa slovenského kontingentu a napísal o tom knihu.

„Informácie o našom doterajšom pôsobení v Afganistane doteraz prenikali do verejnosti iba prostredníctvom rezortných tlačových správ, preto sme v 16. rotácii afganskej operácie začali informovať slovenskú verejnosť novými formami,“ povedal ešte v roku 2011.

Z hovorcu veliteľ

Pôvodným zaradením hovorca ozbrojených síl bol vtedy zástupcom veliteľa slovenského kontingentu v operácii ISAF. Popri výkone svojej funkcie v Kandaháre písal aj Afganský zápisník.

Ten približuje čitateľom život a prácu Slovákov na základniach v Kandaháre, Tarin Kowte a Kábule. Jeho knižná podoba uzrela svetlo sveta pred niekoľkými dňami.

"Spočiatku to vyzeralo ako obyčajný výjazd na zásah, akých naši špecialisti na zneškodňovanie výbušných prostriedkov (EOD) absolvovali v ostatných piatich mesiacoch desiatky. Z operačného centra prišlo hlásenie – desaťriadkový zápis o situácii, ktorú majú vyriešiť," píše Vanga v jednej z častí zápisníka, ktorý sa dá nájsť aj na internete.

Profil na sociálnej sieti Facebook podporujúci slovenských vojakov nájdete TU.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy