Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Obama dnes zavíta na Kubu ako prvý prezident USA po 88 rokoch
Zdielať na

Obama dnes zavíta na Kubu ako prvý prezident USA po 88 rokoch

HAVANA, WASHINGTON / Barack Obama v nedeľu priletí na Kubu ako prvý americký prezident po 88 rokoch. Prílet je plánovaný na popoludnie miestneho času. Potom má na programe návštevu starej Havany a stretnutie s kardinálom Jaimem Ortegom aj kubánskym vodcom Raúlom Castrom.

Obamova trojdňová návšteva má za cieľ potvrdiť zlepšovanie vzájomných vzťahov medzi Spojenými štátmi a Kubou. Americký prezident sa má stretnúť aj s kubánskym vodcom Raúlom Castrom a zástupcami tamojšej potlačovanej opozície.

Obamova cesta je považovaná aj za príležitosť pre posilnenie amerických investícií na komunistami ovládanom ostrove či pre ďalšie uvoľnenie podmienok pre amerických turistov. Kubánske vedenie očakáva, že sa Obama vysloví pre zrušenie mnohoročného obchodného embarga.

Prenasledovanie kritikov

Obamova vláda vlani obnovila úplné diplomatické styky medzi oboma krajinami znepriatelenými viac ako pol storočia, umožnila americkým firmám podnikať na Kube v rade odvetví a povolila dovoz niektorých tovarov od kubánskych výrobcov.

Kubánske disidentské organizácie dúfajú, že historická návšteva amerického prezidenta Baracka Obamu prispeje k ukončeniu represií voči oponentom režimu. Disidenti to podľa agentúry AFP uviedli vo vyhlásení zverejnenom v sobotu. Podľa niektorých by však Obama nemal na ostrov cestovať, kým Havana neukončí prenasledovanie kritikov vlády.

"Dúfame, že príchod amerického prezidenta prispeje k radikálnej zmene v správaní úradov a prinúti ich k rešpektovaniu ľudských práv," píše sa vo vyhlásení disidentských organizácií. "Táto zmena by mala začať tým, že skončí represie a používanie fyzického násilia proti politickým aktivistom," dodáva sa v komuniké.

Politickí väzni

Podľa listu zverejneného minulú nedeľu sľúbil americký prezident organizácii Dámy v bielom, ktorá združuje manželky politických väzňov, že si prehovorí s kubánskym vodcom Raúlom Castrom o "prekážkach", ktorá musí Kuba prekonať na ceste k plnému dodržiavaniu ľudských práv.

Vodkyňa Dám v bielom Berta Solerová podľa servera The Daily Telegraph nesúhlasí s návštevou šéfa Bieleho domu na Kube vzhľadom na pokračujúce porušovanie ľudských práv. "Teraz nie je pre túto návštevu vhodná doba. Keby sa veci menili k lepšiemu, bol by Obama veľmi vítaný. Ale nie je to tak. Nič sa nezmenilo," vyhlásila Solerová.

Solerová chce, aby Obama vyzval na amnestiu pre politických väzňov, ktorých je podľa nej na ostrove zhruba 80. Kubánska vláda oficiálne popiera, že by na ostrove boli nejakí politickí väzni.

Zbližovanie s Kubou

Solerová chce počkať na Obamov prejav a až po ňom sa rozhodne, či prijme jeho pozvanie na schôdzku na americkej ambasáde v Havane v utorok. Keby Solerová na stretnutie neprišla, znamenalo by to pre Obamu značnú nepríjemnosť. Obama považuje zbližovanie s Havanou za jeden z úspechov svojej zahraničnej politiky, ale republikáni ho kritizujú, že pomáha kubánskej diktatúre.

Najznámejší kubánsky bojovník za ľudské práva Elizardo Sánchez minulý týždeň upozornil, že polícia nariadila disidentom, aby zostali doma a stretnutia s Obamom sa nezúčastnili. On a väčšina ostatných odporcov režimu sa ale vraj hodlajú úradom vzoprieť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy