Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obama sa chystá na Kubu, posledný americký prezident tam bol v roku 1928
Zdielať na

Obama sa chystá na Kubu, posledný americký prezident tam bol v roku 1928

WASHINGTON / Americký prezident Barack Obama má v pláne v najbližších týždňoch navštíviť Kubu. O historickej návšteve informovali svetové agentúry s odvolaním sa na zdroje z americkej administratívy.

Návšteva by mala byť v polovici marca. Barack Obama by sa tak stal prvým americkým prezidentom, ktorý by na ostrov zavítal po takmer 90 rokoch, uviedla agentúra AP.

Obnovené diplomatické styky

Krátka návšteva bude súčasťou ďalšej cesty po krajinách Latinskej Ameriky. Kuba a USA, ktoré rozdeľovalo dlhé nepriateľstvo v časoch studenej vojny, minulý rok v júli po viac ako 50 rokoch obnovili diplomatické styky a pracujú na zlepšení hospodárskych a obchodných vzťahov.

Demokratická sloboda


Obama dal už skôr najavo, že by Kubu chcel navštíviť ešte predtým, než opustí prezidentské kreslo. V rozhovore so spravodajským portálom Yahoo! News v polovici októbra povedal, že tak urobí, pokiaľ komunistická krajina poskytne svojim občanom rozsiahlejšie demokratické slobody.

Biely dom by cestu chcel využiť k tlaku na kubánskej úrady ohľadne reforiem. Zatiaľ jediným prezidentom USA, ktorý počas funkčného obdobia ostrovnú krajinu navštívil, bol v januári 1928 Calvin Coolidge.

Na Kube otvorili americké veľvyslanectvo, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy