Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obama: zotrvanie Británie v EÚ je v hlbokom záujme USA
Zdielať na

Obama: zotrvanie Británie v EÚ je v hlbokom záujme USA

LONDÝN / Zotrvanie Británie v silnej Európskej únii je v najlepšom záujme Londýna i Washingtonu. Na tlačovej konferencii v Londýne po piatkovom rokovaní s britským premiérom Davidom Cameronom to vyhlásil americký prezident Barack Obama. Štátnici spolu rokovali tiež o boji proti organizácii Islamský štát (IS) alebo o migračnej kríze. Obama pred schôdzkou s Cameronom obedoval na hrade Windsor s kráľovnou Alžbetou II.

Rozhodnutie o budúcnosti Británie v EÚ v júnovom referende je podľa Obamu plne v rukách britských občanov, medzi priateľmi by ale malo byť dovolené "byť úprimný". "Zotrvanie Británie v únii je v hlbokom záujme USA", povedal šéf Bieleho domu. EÚ podľa šéfa Bieleho domu vplyv Británie vo svete netlmí, ale posilňuje. Členstvo v únii prispieva k jej bezpečnosti i hospodárskej prosperite, dodal Obama.

V otázke britského referenda má zmysel počúvať názory priateľov, reagoval Cameron, ktorý sa počas tlačovej konferencie tiež vyjadroval pre ďalšie členstvo svojej krajiny v spoločenstve európskych štátov. Podľa Obamu je Európska únia v poslednej dobe pod veľkým tlakom, nie je ale v kríze a svoje problémy zvládne vyriešiť.

Obama do krajiny priletel vo štvrtok a v článku v denníku The Daily Telegraph, ktorý vyšiel krátko po jeho príchode, vyzval Britov, aby v nadchádzajúcom referende hlasovali za zotrvanie krajiny v Európskej únii. Únia podľa neho neznižuje, ale naopak zvyšuje vplyv Británie vo svete. Článok vzbudil veľký ohlas medzi britskými politiky a niektorí zástancovia takzvaného brexitu (odchode z EÚ) obvinili Obamu z pokrytectva.

Islamský štát

Okrem dominantnej témy nadchádzajúceho britského hlasovania o EÚ rokovali Obama s Cameronom tiež o situácii v Líbyi a v Sýrii, o boji proti Islamskému štátu (IS), ale aj o výzvach spojených s migračnou krízou. Podľa Camerona hovorili v tejto súvislosti napríklad o možnosti rozšírenia misie NATO z východnej aj do strednej časti Stredomoria.

V hospodárskej oblasti sa obaja predstavitelia zhodli na podpore zmluvy o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi, ktorá sa pripravuje pod názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP). Ak by Británia opustila EÚ, mohla by si s Washingtonom dohodnúť vlastnou obchodnú dohodu, čo by ale nebola rýchla záležitosť, lebo Briti by boli "posledný v rade", poznamenal dnes Obama.

Kráľovná

Pred schôdzkou s britským premiérom americký prezident a jeho manželka Michelle obedovali na windsorskom hrade s kráľovnou Alžbetou II. a jej manželom, princom Philipom. Obama navštívil Britániu vo funkcii hlavy štátu po piatykrát a zrejme naposledy. Pri príležitosti kráľovniných štvrtkových deväťdesiatych narodenín Obama venoval britskej panovníčke album s fotografiami z jej návštev Spojených štátov.

Prvá snímka pochádza z roku 1951, kedy sa 25-ročná princezná stretla s prezidentom Harrym S. Trumanom. Ako kráľovná navštívila Alžbeta II. USA prvýkrát o šesť rokov neskôr, kedy ju privítal prezident Dwight D. Eisenhower.

Britské médiá v súvislosti s Obamovou návštevou spomínajú na spoločenskú nepríjemnosť z apríla 2009, kedy Michelle Obamová porušila prísne pravidlá pre stretávanie s kráľovskou rodinou a Alžbetu II. objala okolo ramien.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy