Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Donald Trump a Hillary Clinton potvrdili počas superutorka role favoritov
Zdielať na

Donald Trump a Hillary Clinton potvrdili počas superutorka role favoritov

WASHINGTON / Demokratka Hillary Clinton a republikán Donald Trump potvrdili podľa odhadov takzvaného volebného superutorka role favoritov medzi uchádzačmi o kreslo v Bielom dome. Hillary Clinton získala nomináciu v siedmich štátoch a na Americkej Samoe, Donald Trump zatiaľ v siedmich štátoch únie. Volebný súboj uchádzačov o stranícku nomináciu sa konal v 13 amerických štátoch.

Podľa odhadov výsledkov, ktoré zverejnila televízna stanica CNN, získala bývalá prvá dáma a exministerka zahraničných vecí Hillary Clinton nomináciu v Georgii, Virgínii, Alabame, Tennessee, Massachusetts, Arkansase a Texase. Jej súper z demokratického tábora Bernie Sanders zvíťazil podľa očakávaní v primárkach v svojom domovskom štáte Vermonte a na zoznam nominácii si pripísal aj tie z Oklahomy, Minnesoty a Colorada.

Hillary Clinton na svoju stranu získala tiež demokratických voličov v primárkach na Americkej Samoe, ktoré je nezačleneným územím Spojených štátov.

Už pred volebným superutorkom získala Hillary Clinton nominácie v Iowe, Nevade a Južnej Karolíne, Bernie Sanders v New Hampshire. Bývalá prvá dáma tak má po utorku nominácie z desiatich a vermonstký senátor z piatich štátov.

Hillary Clinton v utorkovom hlasovaní zatiaľ získala 457 delegátov z 865 možných, Sanders 286. Vo väčšine štátov už sčítali vyše 90 percent hlasov.

Víťaz Donald Trump

V republikánskom tábore podľa odhadov CNN zvíťazil v Georgii, Vermonte, Virgínii, Alabame, Massachusetts a Tennessee Donald Trump. Senátor Ted Cruz získal republikánsku nomináciu podľa očakávaní vo svojom domovskom štáte Texase a voličov o svojich prednostiach presvedčil tiež v Oklahome. Svoju vôbec prvú nomináciu na volebnom zhromaždení v Minnesote získal floridský senátor Marco Rubio.

Trump v predošlých volebných súbojoch získal nominácie už v troch zo štyroch štátov únie: New Hampshire, Južnej Karolíne a Nevade. V Iowe zvíťazil Ted Cruz.

Donald Trump má po utorkovom hlasovaní na svojom konte zatiaľ 192 delegátov z možných 595, Cruz 132, Rubio 66, ohijský guvernér John Kasich 19 a neurochirurg Ben Carson troch delegátov. S výnimkou Aljašky aj v republikánskom hlasovaní sčítali už vyše 90 percent odovzdaných hlasov.

Celá Amerika

"Po celej krajine demokrati hlasovali za to, aby sme strhli stenu a spoločne boli veľkí," povedala Hillary Clinton na zhromaždení na Floride. "Amerika je silná, pokiaľ sme silní všetci," dodala. Cieľom podľa nej nie je urobiť Ameriku opäť veľkú, ako to pravidelne na svojich akciách požaduje Trump, ale urobiť Ameriku opäť "celú".

Trump na tlačovej konferencii na Floride, povedal, že sa teší na súboj s Hillary Clinton o kreslo v Bielom dome. Pogratuloval tiež svojmu protivníkovi Cruzovi k víťazstvu v Texase a Oklahome, "senátorko" Marco Rubio podľa neho ale utorkovú noc prehral na plnej čiare. Sám seba miliardár označil za "zjednotiteľa", ktorý vždy hovoril a bude hovoriť pravdu.

Totálna katastrofa

Senátor Ted Cruz pogratuloval Donaldovi Trumpovi k víťazstvu, zároveň ale vyzval republikánov, ktorí zatiaľ nezískali žiadnu nomináciu, aby sa svojej kandidatúry vzdali a proti Trumpovi sa spojili. Pokiaľ zostanú rozdelení, umožnia Trumpovi cestu k nominácii, čo Cruz označil za "totálnu katastrofu" pre republikánsku stranu. Texaský senátor hovoril ešte pred tým, než prvú nomináciu získal i jeho súper Rubio. "Amerika by nemala mať prezidenta, za ktorého slová by sme sa hanbili, keby ich vaše deti opakovali," dodal texaský senátor s odkazom na Trumpa.

Na volebnú akciu vo Vermonte Bernie Sanders nadšenému davu podporovateľov sľúbil "mnoho stoviek delegátov" z volebného superutorka. "Spoločne vytvoríme hospodárstvo, ktoré bude pracovať pre nás všetkých, nielen pre ľudí hore," povedal. "V tejto kampani nejde len o to zvoliť nového prezidenta. Ide o politickú revolúciu," dodal Sanders.

Demaskovanie Trumpa

Floridský senátor Marco Rubio začal podľa svojich slov pred piatimi dňami demaskovať Donalda Trumpa. "Strana prezidenta Abrahama Lincolna a prezidenta Ronalda Reagana a prezidentský úrad Spojených štátov nikdy neprevezme hochštapler," sľúbil senátor.

Neznáme sú ešte výsledky zhromaždenia republikánov na Aljaške. Republikáni tiež hlasujú v štátoch Colorado a Wyoming, o kandidátoch sa tu ale rozhodne neskôr.

V primárkach a volebných zhromaždeniach sa hrá o 595 delegátov medzi republikánmi a o 865 medzi demokratmi. Aby získal demokratický kandidát nomináciu, potrebuje celkovo 2 383 delegátov, republikánovi ich stačí získať 1 237.

Donald Trump žije v New Yorku. Čo si o ňom myslia Newyorčania zisťoval reportér Daniel Levický Archleb. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy