Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Začal sa najrušnejší deň prezidentskej kampane - volebný superutorok
Zdielať na

Začal sa najrušnejší deň prezidentskej kampane - volebný superutorok

WASHINGTON / Vo štvrtine amerických štátov začína najrušnejší deň dlhej volebnej kampane, ktorá v lete vyvrcholí nominačnými konferenciami republikánov a demokratov. Súboj o účasť v novembrových prezidentských voľbách podstupuje sedem politikov. Dvaja demokrati a päť republikánov. Vysokými favoritmi sú republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clinton.

Hillary Clinton sa stretne v súboji so socialistom Berniem Sandersom v jedenástich štátoch. Donald Trump sa v súboji stretne s Tedom Cruzom, Markom Rubiom, Johnom Kasichom a Benom Carsonom v trinástich štátoch.

Výsledky republikánskeho hlasovania z Colorada a Wyomingu oznámené nebudú, niekoľkostupňový výber delegátov v týchto dvoch štátoch len začne.

V prospech Trumpa a Clinton

Prvé hlasy v nominačnom procese môžu odovzdať aj voliči Demokratickej strany, ktorí žijú v cudzine. Hlasuje sa v 40 štátoch sveta. Kandidátov môžu voliči vyberať do 8. marca. Demokrati majú svoje volebné zhromaždenie aj v Americkej Samoi, ktorá je nezačleneným zámorským územím USA.

Prakticky všetky predvolebné prognózy vyznievajú výrazne v prospech Donalda Trumpa a Hillary Clinton. S napätím sa čaká na výsledok Cruza s Rubiom, ktorý by mohol naznačiť nielen ich šance postaviť sa Trumpovi, ale rozhodnúť aj ich vzájomný súboj o druhé miesto.

Úspech Hillary Clinton

V demokratickom tábore sa predpokladá úspech Hillary Clinton vďaka tradičnej podpore černošských voličov, ktorých má byť v dnešnom hlasovaní takmer pätina.

Demokrati budú rozhodovať o proporčnom rozdelení 865 delegátov nominačného zjazdu, republikáni 595 (s Coloradom a Wyomingom 661 delegátov).

Pre zaistenie nominácie na novembrové voľby je na strane republikánov nutná podpora 1 237 delegátov, na strane demokratov 2 383 delegátov. Prvá bilancia volebného superutorka bude k dispozícii v stredu dve až tri hodiny po polnoci stredoeurópskeho času.

Doterajšie zisky demokratických a republikánskych kandidátov sú nasledovné:

KandidátPočet delegátov
Demokrati
Hillary Clinton

112*

Bernie Sanders66*
Republikáni
Donald Trump 82
Ted Cruz17
Mark Rubio16
John Kasich6
Ben Carson4

*So započítaním tzv. superdelegátov, ktorí sa v konečnom hlasovaní nemusia riadiť výsledkami primárok sa vyjadrili už svoj názor, je celková bilancia Hillary Clinton 564 a Sandersa 87.

Donald Trump žije v New Yorku. Čo si o ňom myslia Newyorčania zisťoval reportér Daniel Levický Archleb. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy