Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hlasovanie o brexite má jasného víťaza: Stávkové kancelárie
Zdielať na

Hlasovanie o brexite má jasného víťaza: Stávkové kancelárie

LONDÝN / Je ťažké predpovedať, ako dopadne referendum o zotrvaní Veľkej Británii v Európskej únii. Agentúra Reuters spriemerovala výsledky šiestich prieskumov a prišla k záveru, že je to 50:50. Presná polovica Britov si teda odchod z EÚ želá a presná neželá. Karty ale ešte významne môžu zamiešať nerozhodnutí voliči. Z referenda sa tešia zatiaľ najviac stávkové kancelárie.

Od januára tohto roka, keď bol rozdiel až desaťpercentný v prospech stúpencov zotrvania, sa podiel odporcov Únie postupne zvyšoval. Ich hlas nadobudol prevahu približne pred týždňom, teraz je ale pomer týchto síl vyrovnaný.

Prieskumy uskutočňované bezprostredne po hlasovaní pri volebných urnách, bežné pri parlamentných voľbách, sa dnes organizovať nebudú. Predpokladaný rozdiel medzi hlasmi oboch táborov je totiž menší než chybová hranica, ktorá sa pohybuje obvykle okolo troch percent.

Všetci stávkujú

Americké noviny The New York Times  napísali, že predpovede sú tesné, ale britské referendum má už teraz jasného víťaza: stánkové kancelárie. Pokiaľ ste v stredu v Londýne vsadili na zotrvanie v EÚ deväť libier (11,72 eur), mali ste šancu vyhrať len dve, napísal newyorský denník.

Podľa britských bookmakerov je pravdepodobnosť, že Británia z EÚ neodíde, až osemdesiatpercentná. Stávkové kancelárie sú si isté, že hospodárske záujmy prikazujúce zostať zvíťazia.

Stávkovanie je na ostrovoch masívne. Iba za utorok a stredu vsadili občania Spojeného kráľovstva viac ako tri milióny libier, väčšinou online. Tri štvrtiny z nich tipovali za zotrvanie. Dokým sa vyhlásia oficiálne výsledky referenda, podľa odhadov minú Briti na stávky dvadsať miliónov libier.

Všetko, čo sa deje okolo referenda v Británii sledujeme aj ONLINE.

Pozrite sa, čo sa dialo v roku 2015, keď premiér David Cameron prisľúbil, že bude referendum o zotrvaní EÚ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy