Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dnes je celá Európa hore nohami, tvrdí Robert Fico
Zdielať na

Dnes je celá Európa hore nohami, tvrdí Robert Fico

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Bez ohľadu na výsledok, bude referendum vo Veľkej Británii mať v každom prípade vplyv na život v Európskej únii. V relácii V politike na TA3 to povedal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Podľa premiéra to už nebude taká Európa, aká bola doteraz.

"Dnes je celá Európa hore nohami," vyhlásil v politickej relácii. Ako ďalej pripomenul, je dohoda, ktorá však ešte nenadobudla platnosť, pretože sa čaká na výsledok referenda. Dohoda podľa neho odľahčuje britský sociálny systém a znamená to, že keď budú ľudia v budúcnosti prichádzať z iných krajín do Veľkej Británie, nebudú už dostávať takú veľkú sociálnu podporu, ako to je v tomto období.

Ešte horšie

Fico tiež spomenul, že aj ďalšie krajiny v budúcnosti si môžu povedať, že keď si Veľká Británia niečo vybavila, prečo sme si nevybavili niečo my. Ak by podľa neho Veľká Británia z EÚ vystúpila, môže to byť ešte horšie.

"My si môžeme povedať, že je to krajina, ktorá nemá euro, ale Veľká Británia je kľúčový hráč v EÚ," pokračuje s tým, že krajina je významným finančným prispievateľom a zohráva dôležitú úlohu, keď ide o rovnováhu veľkých štátov ako Nemecko a Francúzsko.

Zmena vlády

"Čakáme, že ak by Británia vystúpila, musí podať demisiu britský premiér David Cameron, čo znamená krízu vo Veľkej Británii. Ťažko povedať, čo sa bude diať v prípade pozitívneho výsledku. Dokonca aj v takejto situácii sa hovorí o zmene vlády," podotkol premiér.

Fico v relácii spomenul, že prípadný odchod Veľkej Británie z EÚ investíciu Jaguar Land Rover na Slovensku neovplyvní. "Je to investícia súkromného charakteru, to sa netreba obávať, nie je možný krok späť," poznamenal s tým, že investícia Jaguar má historický význam pre investora i pre našu krajinu.

Pripravení na predsedníctvo

"Vidím iný problém. V našom programe predsedníctva v Rade EÚ je jeden bod, ktorý sa nazýva Rozpočet Európskej únie na rok 2017. Rovnako budeme robiť inventúru operačných programov za roky 2014-2020. Teraz si zoberme, že Veľká Británia oznámi, že vystúpila z EÚ a my budeme musieť postaviť za pol roka nový rozpočet. Preto tvrdím, že dôsledky vystúpenia krajiny z EÚ budú fatálne," pripustil.

V relácii V politike tiež povedal, že Slovensko je na predsedníctvo v Rade EÚ pripravené. "Chceli by sme ako predsedajúca krajina presadiť aj časť nášho programu. Keďže budeme sedieť za vrchom stola, budeme ma významné postavenie," hovorí s tým, že to môže veľmi efektívne zlepšiť obraz Slovenska a celkovo treba využiť túto príležitosť na prospech celej krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy