Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico sa stretol s Merkelovou, hovorili o našom predsedníctve v Rade EÚ
Zdielať na

Fico sa stretol s Merkelovou, hovorili o našom predsedníctve v Rade EÚ

BERLÍN / Premiér Robert Fico si uvedomuje, že naše predstavy o predsedníctve v EÚ môžu významne zmeniť externé faktory. Podľa neho je to napríklad britské referendum o vystúpení z Európskej únie či migračná politika. Premiér to povedal na tlačovej besede po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne, ktoré sa koná v súvislosti so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová verí, že Slovensko bude dobrou predsedajúcou krajinou v Rade Európskej únie. Nepochybuje, že súvisiacu agendu SR zvládne. Povedala tiež, že Nemecko sa bude snažiť slovenské predsedníctvo podporovať.

Merkelová hovorila s Ficom okrem predsedníctva najmä o otázke migrácie. "Samozrejme, sú aj body, kde máme možno odlišné názory," konštatovala.

Verí však, že v Slovensku má Nemecko dobrého partnera. Zhodu vidí na viacerých opatreniach, ako sú presadenie dohody s Tureckom, ochrana vonkajších hraníc Európskej únie či boj proti prílevu migrantov.

Fico: Dohodnúť sa dá

Fico po stretnutí zopakoval, že Slovensko bude ako predsedajúca krajina klásť dôraz predovšetkým na agendu, kde je možná dohoda. "Tej agendy je 95 percent," myslí si Fico. Aj pri problematike migrácie vidí viacero bodov, v ktorých je zhoda, príkladom má byť spoločná pobrežná a pohraničná stráž.

Slovenskému predsedníctvu budú podľa Fica dominovať štyri témy – ekonomicky silná Európa, výhody jednotného trhu, udržateľná migračná a azylová politika a angažovanie sa Európy ako globálneho hráča.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ:

Najčítanejšie správy