Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pred Merkelovej kanceláriou ležala prasacia hlava, boli na nej hanlivé nápisy
Zdielať na

Pred Merkelovej kanceláriou ležala prasacia hlava, boli na nej hanlivé nápisy

Zdroj: SITA

BERLÍN / Pred regionálnou volebnou kanceláriou šéfky nemeckej vlády Angely Merkelovej v meste Stralsund v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko objavila v sobotu v skorých ranných hodinách policajná hliadka prasaciu hlavu. Informovala o tom agentúra DPA.

Neďaleko kancelárie volebného obvodu kancelárky Angely Merkelovej v severonemeckom Stralsunde sa v sobotu ráno našla prasacej hlava s hanlivým nápisom. Uviedla to tamojšia polícia.

Zarezané prasa už sa pritom našlo aj vo februári na mieste budúcej mešity v saskom Lipsku. Na tele malo nápis Mama Merkelová, teda prezývku, ktorú nemeckej kancelárke z vďačnosti dali utečenci prichádzajúce vlani do strednej Európy.

Urážka kancelárky

Celkom vlani prišlo do Nemecka viac ako milión migrantov, väčšinou moslimov. Islam považuje ošípané za nečisté zvieratá a zakazuje ich konzumáciu.

Polícia uviedla, že na hlave zvieraťa boli napísané urážlivé slová adresované kancelárke. Znenie nápisu však príslušné policajné riaditeľstvo v Neubrandenburgu odmietlo zverejniť. Vinníci zatiaľ nie sú známi. Ak by ich polícia odhalila, mohli by čeliť obvineniu z trestného činu urážky kancelárky a finančnej pokute za porušenie zákona kafilériách.

Policajné vyšetrovanie

Zvieraciu hlavu našla v sobotu skoro ráno polícia počas svojej hliadky. Čo presne na nej bolo napísané, ale odmietla povedať. Urážka bola vraj namierené proti kancelárke Merkelovej. Policajti už začali vyšetrovanie kvôli urážke predsedníčky vlády, ale aj kvôli porušeniu zákona o odstraňovaní zvieracích tiel.

Merkelová do Spolkového snemu kandiduje od roku 1990 za volebný obvod v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko. V Berlíne tak ako poslankyňa odvtedy zastupovala napríklad práve Stralsund, Greifswald či ostrov Rujana.

Najčítanejšie správy