Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rakúskym prezidentom sa stal Alexander Van der Bellen
Zdielať na

Rakúskym prezidentom sa stal Alexander Van der Bellen

VIEDEŇ / Novým rakúskym prezidentom sa stane kandidát zelených Alexander Van der Bellen. O jeho tesnom víťazstve vo voľbách rozhodlo až sčítanie korešpondenčných hlasov. Napriek predbežným výsledkom z volebných miestností, ktoré predznamenávali víťazstvo jeho súpera, ultrapravicového kandidáta Slobodnej strany Rakúska Norberta Hofera napokon porazil jednou desatinou percenta.

Hoferovi dalo v nedeľu v jednotlivých volebných obvodoch hlas 51,9 percenta hlasujúcich, zatiaľ čo Van der Bellenovi len 48,1 percenta.

Korešpondenčné hlasovanie

Zo 6,4 milióna oprávnených voličov však zhruba trištvrte milióna využilo korešpondenčné hlasovanie. Väčšina z nich sa vyslovila pre sedemdesiatdvaročného a politicky umierneného Van der Bellena, ktorý vďaka tomu získal 50,1 percenta hlasov ku 49,9 percenta pre Hofer. V čele Rakúska bude počas najbližších šiestich rokov stáť Van der Bellen.

Najväčší úspech

Aj keď štyridsaťpäťročnému odporcovi imigrácie Hoferovi úrad prezidenta tesne unikol, patrí výsledok kandidáta Slobodných medzi doteraz najväčšie úspechy tejto pravicovo populistickej strany.

Pozrite si reportáž redaktora Daniela Levického Archleba:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy