Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Rakúske prezidentské voľby vedie populista Hofer, jasno bude v pondelok
Zdielať na
Zahraničie

Rakúske prezidentské voľby vedie populista Hofer, jasno bude v pondelok

VIEDEŇ / Najväčšiu nádej získať úrad rakúskeho prezidenta má podľa predbežných výsledkov Norbert Hofer kandidujúci za pravicovo populistickú Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ). Podľa portálu ministerstva vnútra získal v nedeľu 51,9 percenta hlasov. Jeho rival zo strany Zelených Alexander Van der Bellen získal 48,1 percenta hlasov.

Rozhodnuté ale nie je, pretože vo výsledky nie sú započítaní korešpondenčné hlasy. Konečné výsledky budú známe až v pondelok, čo Hofer priznal už v rozhovore pre televíznu stanicu ORF.

"Budeme si musieť počkať do zajtra" povedal Hofer, ktorý sa počas volebnej kampane vymedzil proti prisťahovalectvu, migrantom i Európskej únii. Rovnaká názor na výsledky volieb vyslovil aj Van der Ballen.

Hofer podľa ministerstva vnútra zvíťazil s výnimkou Vorarlberska a Viedne vo všetkých spolkových krajinách. Van der Bellen ale v jednotlivých krajinách uspel vo veľkých mestách.

Zamiešajú korešpondenčné hlasy

S predbežnými výsledkami môžu výrazne zamiešať korešpondenčné hlasovacie lístky, ktorých bolo vydaných takmer 900 000, čo je rekordné množstvo. Odhaduje sa, že týmto spôsobom hlasovalo okolo 700 tisíc voličov. Takto odovzdané hlasy sčítajú v pondelok.

Odhady výsledkov korešpondenčného hlasovania podľa portálu kurier.at pripisujú Hoferovi i Van der Bellenovi zhodne po päťdesiatich percentách. V prvom kole korešpondenčné hlasovanie vyhral Van der Bellen, vďaka čomu v celkovom výsledku pripravil Hofera o 1,3 percentuálneho bodu, poznamenala agentúra DPA.

Vysoká volebná účasť

Volebná účasť v nedeľu činila 60,7 percenta a po započítaní korešpondenčných hlasov bude okolo 72 percent. V prvom kole hlasovalo 68,5 percenta voličov. Oproti voľbám v roku 2010 účasť výrazne vzrástla, vtedy sa hlasovania zúčastnilo 53,6 percenta oprávnených voličov.

Pozrite si reportáž Silvie Šimovej:

Zdielať na

Najčítanejšie správy