Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Voľby v Rakúsku ukázali rozdelenie spoločnosti, píšu nemecké denníky
Zdielať na

Voľby v Rakúsku ukázali rozdelenie spoločnosti, píšu nemecké denníky

BERLÍN / Prezidentské voľby v Rakúsku ukázali na hlboké rozdelenie tamojšej spoločnosti. Zhodujú sa na tom komentátori nemeckých denníkov. Upozorňujú tiež, že aj keby kandidát Slobodnej strany Rakúsko (FPÖ) Norbert Hofer nakoniec prezidentský úrad nezískal, môžu aj tak výsledky volieb znamenať posilnenie populistických strán nielen v Rakúsku, ale aj v ďalších krajinách.

Zatiaľ ešte nie je jasné, či sa po nedeľných voľbách stane rakúskym prezidentom Hofer alebo jeho súper zo strany Zelených Alexander Van der Bellen. Rozdiel medzi nimi bol minimálny a o celkovom výsledku rozhodnú korešpondenčné hlasy, ktoré budú sčítané najskôr počas pondelka.

Podľa denníka Süddeutsche Zeitung sa prezidentské voľby nepodobali žiadnemu doterajšiemu hlasovaniu v Rakúsku. "Krajina bola po zatvorení volebných miestností napätá a rozdelená na dva tábory: pravica a naštvaní občania proti ľavici, stredu," napísal denník s tým, že volebný pat ukazuje na veľkú polarizáciu medzi oboma časťami spoločnosti.

"To, že tieto voľby môžu krajinu rozdeliť, sa očakávalo. Ale pri bližšom pohľade ide skôr o negatívnu polarizáciu," píše denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Skoro polovici voličov Van der Bellena a každému tretiemu voličovi Hofera išlo predovšetkým o to, aby zabránil zvoleniu druhého kandidáta," uviedol denník.

Nesúhlas so socialistami a ľudovcami

Denník Die Welt konštatuje, že voliči hlasujúci pre Hofera dávali svojim výberom najavo aj nesúhlas s politikou vládnej koalície socialistov (SPÖ) a ľudovcov (ÖVP). "Prinajmenšom polovica voličov zjavne stratila dôveru v politický systém ovládaný SPÖ a ÖVP, ktorý fungoval celé desaťročia. Získať späť dôveru bude pre nového rakúskeho kancelára Christiana Kerna ťažká úloha," napísal denník.

Podľa Süddeutsche Zeitung bude Kernova vláda v prípade zvolenia Hofera čeliť častým stretom s prezidentom. Pokiaľ by vyhral Van der Bellen, vzťahy s kabinetom by podľa denníka boli uvoľnené, ale na druhú stranu by to mohlo ešte viac mobilizovať voličov FPÖ, ktorí súčasnú vládu odmietajú. Denník pripomína, že už teraz má FPÖ v prieskumoch väčšiu podporu než vládne strany.

Dopad na ďalšie štáty

Die Welt upozorňuje, že rakúske voľby môžu mať dopad aj na situáciu v ďalších štátoch. "V novembri sa volí v Spojených štátoch, budúci rok v máji vo Francúzsku a na jeseň 2017 do nemeckého Spolkového snemu. Vo všetkých týchto krajinách majú dobré vyhliadky politici, ktorí podporujú predsudky, čerpajú energiu z napätia v spoločnosti a vezú sa na vlne rozčarovania z etablovaných politických strán," napísal denník. "Kto chce zastaviť posilňovanie týchto ´populistov´, musí toho urobiť viac, než im len nadávať do ´nacistov´ a ´idiotov´," uviedol.

Pozrite si reportáž Silvie Šimovej:

Najčítanejšie správy