Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Podvodníci prostredníctvom internetu obrali ženu o celoživotné úspory
Zdielať na

Podvodníci prostredníctvom internetu obrali ženu o celoživotné úspory

PRAHA / Pre neopatrnosť pri používaní internetu prišla v prepočte o 20 tisíc eur. Žena naletela skúseným podvodníkom, ktorí podľa pražskej polície pôsobia aj v zahraničí.

Žena prišla o celoživotné úspory vo výške 800 tisíc českých korún.

"Páchatelia sú v tejto chvíli podozriví z trestného činu podvodu, za čo im v prípade odsúdenia hrozí až 8-ročný pobyt za mrežami," uviedol hovorca pražskej polície Jan Daněk.

Trik s internetbankingom

Žena dostala mail, že internetové bankovníctvo jej banky prechádza na bezpečnejší systém a tak potrebuje jej prihlasovacie údaje a heslá. Mail bol starostlivo pripravený podvrh a podvodníci prekonali prvú prekážku. Dostali sa k jej účtu.

Pri každej transakcii ale banka posiela na mobil klienta kód, bez ktorého peniaze z účtu neodídu. Podvodníci na to išli cez sociálnu sieť Facebook.

"Ďalším krokom bolo, že cez sociálnu sieť si vytvorili falošný profil, na ktorý si od tejto poškodenej nechali zaslať prístupové sms kódy," dodáva Daněk.

Životné úspory

Podvodníci vymysleli príbeh, že im nefunguje telefón. Či klientke môžu nechať poslať sms a ona či im ju prepošle. Tá súhlasila a preposlala v skutočnosti kód transakcie na 800 tisíc korún. Tie okamžite odišli na účet bieleho koňa.

"Tieto peniaze boli vybraté z bankomatov štyrmi výbermi, vždy po čiastke vo výške 200 tisíc korún. My teda poznáme podobu podozrivého muža. Takisto vieme, že v obidvoch prípadoch ho k bankomatu priviezli autá BMW. V jednom prípade tmavé, v druhom prípade svetlé, strieborné," konštatuje hovorca.

Podľa kriminalistov si podvodníci počínali veľmi skúsene a tak nie je vylúčené, že okradli oveľa viac ľudí. Tí by sa mali prihlásiť na polícii.

Šikovný trik podvodníkov. Ženu obrali o životné úspory, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy