Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ak nechcete naletieť podvodníkom, prečítajte si tieto rady
Zdielať na

Ak nechcete naletieť podvodníkom, prečítajte si tieto rady

BRATISLAVA / Podvodníci si vymýšľajú stále nové rozprávky. Napríklad v Bešeňove pripravil jeden z nich dôchodkyňu o úspory. Hovoril, že je elektrikár a staršiu paniu poslal so svojim mobilom premerať zásuvku do domu. Ukradol jej niekoľko tisíc eur. Informujte svojich rodičov a starých rodičov, aby sa podobné situácie neopakovali.

Za posledný týždeň sme zaznamenali 4 prípady podvedených dôchodcov. Najčastejšie ide o telefonáty falošných vnukov, ktorí pošlú kamaráta k babke pre požičané peniaze.

Odborník z ministerstva vnútra zostavil modelový príklad, ako taký telefonát vyzerá.

Modelový telefonát

- Prosím, tu Novotná.

- Ahoj, babka, to som ja.

- Áno, kto volá

- To som ja, Tvoj vnuk, čo ma nepoznáš?

- Jáj, Romanko, to si ty?

- Áno, Romanko, ja som.

- Lebo som nerozumela presne. Čo máš nové?

- Trochu som zachrípnutý, asi preto si ma nepoznala. Ponáhľam sa. Som v servise s autom.

- A čo sa stalo, pre pána Jána?!

- Ani neviem. Neviem sa s ním pohnúť. Oprava bude stáť 200 eur. Mohla by si mi požičať? Poslal by som k tebe kamaráta. Janko sa volá. On to zoberie, dobre?

Rady starším

Z modelového príkladu je teda jasné, že ani nepotrebujú vedieť meno vnuka. Sami si ho v telefonáte zistia. "Páchateľ využíva telefónny zoznam, kde hľadá archaické mená Mária, Elena a potom, keď sa trafí, hľadá obete na podobnej adrese," vysvetľuje Jozef Halcin, riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministerstva vnútra. 

Zostavili sme rebríček piatich základných rád, ktoré treba dodržať, aby dôchodcovia nenaleteli.

TV JOJ

Policajní špecialisti sa dlhodobo stretávajú s dôchodcami na výjazdoch, kde im tieto a ďalšie rady stále opakujú, prípadov napriek tomu neubúda. Predpokladá sa dokonca, že situácia bude ešte horšia.

"Vzhľadom na vývoj demografickej krivky, od roku 2018 predpokladáme, že sa to začne vyhrocovať," povedal Halcin. A práve preto by najmä mladí ľudia mali dbať na to, aby ich rodičia, prípadne starí rodičia nenaleteli.

Pozrieme si teda rebríček základných rád, ako môžeme pomôcť svojim starým rodičom.

TV JOJ

Pozrite si analýzu Novín o 17:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy