Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Severná Kórea zatkla a vyhostila reportéra BBC
Zdielať na

Severná Kórea zatkla a vyhostila reportéra BBC

PCHJONGJANG / Severná Kórea zadržala a následne vyhostila z krajiny tím spravodajskej stanice BBC vrátane reportéra Ruperta Wingfield-Hayesa. Podľa BBC sa Severokorejcom nepáčilo, akým spôsobom Wingfield-Hayes informoval o ich živote.

V KĽDR sa práve koná zjazd vládnucej Kórejskej strany práce a Pchjongjang kvôli tomu povolil vstup do krajiny asi stovke zahraničných novinárov. Podľa agentúry AP však Wingfield-Hayes a jeho spolupracovníci k tejto skupine nepatrili a ich pobyt v Severnej Kórei sa mal skončiť v piatok. Keď sa chystali zo zeme odletieť, boli na letisku zatknutí a predvedení na výsluch.

Nesprávne informoval

Generálny tajomník severokórejského mierového výboru O Rjong-il povedal, že Wingfield-Hayes prekrúcal fakty a "nesprávne informoval o systéme a vedení krajiny". Wingfield-Hayes sa podľa neho písomne ​​ospravedlnil a odteraz má zakázaný vstup do KĽDR.

V pondelok dopoludnia SELČ nastúpili členovia tímu BBC v severokórejskom hlavnom meste Pchjongjangu do lietadla mieriaceho do čínskej metropoly Pekingu, napísala agentúra Reuters.

Osemhodinový výsluch

Wingfield-Hayes bol podľa BBC zadržaný spolu s produkčnou Mariou Byrne a kameramanom Matthewom Goddardom. Wingfield-Hayes sa musel podrobiť osemhodinovému výsluchu a podpísať po ňom vyhlásenie.

Podľa Stephana Evansa, ktorý je tiež z BBC a je v Pchjongjangu, nebolo severokórejske vedenie spokojné s reportážami, v ktorých Wingfield-Hayes opisoval život ľudí v severokórejskej metropole. V nich novinár okrem iného vyjadril podozrenie, či moderne vybavená detská nemocnica a ďalšie zariadenia, ktoré mu predstavili, sú autentické alebo majú len zastierať a prikrášľovať pravý stav vecí.

Držitelia Nobelovej ceny

Tím Wingfield-Hayesa pricestoval do Severnej Kórey skôr ako ostatní zahraniční reportéri, ktorí boli do krajiny pozvaní pri príležitosti zjazde vládnucej strany. Úlohou štábu BBC bolo kryť týždennú návštevu troch držiteľov Nobelovej ceny, ktorí do KĽDR prišli krátko pred zjazdom a už krajinu opustili.

Medzi laureátmi Nobelovej ceny bol okrem iného izraelský biochemik Aaron Ciechanover, ktorý prestížne ocenenie získal za chémiu v roku 2004, Brit Richard Roberts, ktorý dostal v roku 1993 Nobelovu cenu za medicínu, a držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu z roku 2004 Nor Finn Kydland. Ich návštevu zorganizovala Medzinárodná nadácia pre mier sídliaca vo Viedni v snahe o podporu dialógu s izolovanou komunistickou krajinou.

Správy z médií

K pobytu zahraničných novinárov pozvaných pri príležitosti straníckeho zjazdu AP napísala, že títo cudzinci nedostali možnosť byť prítomní pri rokovaní a nedostali sa do styku so žiadnym z 3400 delegátov.

Musia sa údajne spoliehať na správy z miestnych médií, ktoré ale o rokovaniach informujú s oneskorením. Pre novinárov bol pripravený program v podobe výletov po Pchjongjangu, pri ktorých mohli vidieť iba miesta vybrané Severokórejčanmi.

Pred pár rokmi sa redaktori BBC tiež dostali za hranice KĽDR:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy