Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pašeráci migrantov vlani zarobili šesť miliárd eur, tvrdí Europol
Zdielať na

Pašeráci migrantov vlani zarobili šesť miliárd eur, tvrdí Europol

MILÁNO / Zločinecké organizácie zarobili v minulom roku pašovaním migrantov do Európy až šesť miliárd eur. Uviedol to podľa denníka The Wall Street Journal šéf európskeho policajného úradu Europol Rob Wainwright.

Rob Wainwright upozornil, že služby pašerákov využilo 90 percent migrantov, ktorí sa na európsky kontinent dostali. Pašovanie ľudí sa podľa neho v minulom roku v dôsledku migračnej krízy stalo najrýchlejšie rozrastajúcim sa zločineckým odvetvím. 

"Veľmi nás znepokojujú možné spojenia medzi teroristickými organizáciami a pašeráckymi sieťami," povedal Wainwright. Teroristická hrozba podľa neho zostáva na veľmi vysokej úrovni.

Utečenci stále prichádzajú

Do Európy v minulom roku dorazil vyše milión utečencov, a to najmä zo Sýrie a Líbye. V tomto roku už prišlo ďalších viac než 184 000 migrantov, a to predovšetkým cez Grécko a Taliansko, hoci dohoda Európskej únie s Tureckom obmedzila počty ľudí na turecko-gréckej trase, napísal denník The Wall Street Journal.

Europol vo februári zriadil európske centrum pre boj proti pašovaniu migrantov. Podľa Winwrighta úrad vypracoval databázu zahrňujúcu okolo 40 000 ľudí, ktorí sú do pašovania utečencov zapletení. Vysiela tiež svojich agentov do migračných centier v Taliansku a Grécku, aby tu spolupracovali s národnými úradmi.

Grécky ostrov Lesbos je jedným z tých, ktoré zasiahla migračná kríza. Obyvatelia túžia po turistoch, no tých odrádza množstvo utečencov, ktorí na ostrov prichádzajú, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy