Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pri útoku v Kábule zomreli príslušníci tajnej služby, viac ako 320 ľudí sa zranilo
Zdielať na

Pri útoku v Kábule zomreli príslušníci tajnej služby, viac ako 320 ľudí sa zranilo

KÁBUL / Najmenej sedem ľudí prišlo o život a ďalších 327 utrpelo zranení pri útoku Talibanu na sídlo vládnej bezpečnosti agentúry v centre Kábulu. Podľa agentúry DPA zomreli pri výbuchu príslušníci afganskej tajnej služby. K atentátu sa prihlásilo hnutie Taliban, ktoré minulý týždeň začalo jarnú ofenzívu.

Afganské ministerstvo vnútra uviedlo, že útok bol koordinovanou akciu skupiny ozbrojencov, medzi ktorými bol samovražedný atentátnik v aute. Jej cieľom bola bezpečnostná agentúra, ktorá poskytuje osobnú ochranu vysoko postaveným predstaviteľom miestnej vlády.

Vládne a diplomatické úrady

Vo štvrti, kde sa incident stal, sídli množstvo vládnych a diplomatických úradov. Okrem iného aj veľvyslanectvo USA či misia zahraničnej koalície pôsobiaca v krajine pod vedením Severoatlantickej aliancie.

Po výbuchu, ktorý otriasol Kábulom v čase rannej dopravnej špičky, svedkovia ohlásili streľbu. Hovorca ministerstva vnútra Sádik Sádikkí povedal, že najskôr sa samovrah vyhodil do vzduchu a potom prišiel útok ďalších ozbrojencov.

Napadnutú oblasť následne obkľúčili vládne sily a na miesto prišlo množstvo sanitiek. Nemocnice prijali viac ako 200 zranených, oznámilo ministerstvo zdravotníctva.

Atentátnik vrazil do hlavnej brány

Taliban na svojich internetových stránkach napísal, že samovražedný atentátnik v aute vrazil do hlavnej brány bezpečnostnej agentúry a umožnil tak, aby do prísne stráženého objektu prenikli ostatní útočníci, vrátane ďalších samovražedných atentátnikov.

"Bezpečnostné sily stále bojujú s bližšie neupresneným počtom povstalcov," povedal agentúra AP z miesta útoku policajt Muhammad Afzel.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy