Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Samovražedný útok v Kábule cielil na vojakov NATO, zabil civilistu
Zdielať na

Samovražedný útok v Kábule cielil na vojakov NATO, zabil civilistu

Zdroj: SITA

KÁBUL / Najmenej jedného mŕtveho civilistu a 13 zranených vrátane žien si vyžiadala samovražedný atentát, ktorý sa odohral na ulici v blízkosti školy a neďaleko kábulského letiska.

Podľa afganskej polície bola terčom útoku zrejme biela dodávka podobná tým, aké používajú bezpečnostní kontraktori v Afganistane. Vozidlo výbuch čiastočne zničil. Šéf kábulskej polície Abdar Rahmán Rahímí uviedol, že terčom útoku v prevažne civilnej oblasti bolo útočníci zasiali strach medzi obyvateľmi.

"Nepriatelia ľudstva odpálil samovražednú bombu v automobile pred madrasou, kde sa deti učia korán a študujú islam. To ukazuje, že ide o nepriateľov mešít, Alláha a koránu," dodal.

Prihlásil sa Taliban

K útoku sa prihlásili povstalci z radikálneho hnutia Taliban, ktorí približne 13 tisíc západných vojakov v Afganistane označujú za okupantov. V prehlásení uviedli, že cieľom útoku bol konvoj NATO a vyžiadal si "značný počet mŕtvych". Pred týždňom pri podobnom útoku pri základni Bagrím zahynulo šesť amerických vojakov.

Pondelkový atentát nasledoval po návšteve náčelníka generálneho štábu pakistanskej armády Rahíla Šarífa v Kábule, kde rokoval o kontaktoch medzi afganskou vládou a hnutím Taliban a o situácii v krajine po čiastočnom stiahnutí spojeneckých jednotiek.

Utajovanú smrť vodcu

Mierové rozhovory medzi Kábulom a Talibanom stagnujú od júna, kedy oznámili smrť bývalého vodcu Talibanu Muhammada Umara. Jeho utajovanú smrť Taliban potvrdil až po dvoch rokoch, keď Umarove úmrtie oznámila afganská tajná služba.

Pakistan je v príprave mierových rozhovorov kľúčovým hráčom. Pakistanská tajná služby je často obviňovaná zo spolupráce s Talibanom a cez nestráženú hranicu medzi oboma krajinami voľne prechádzajú ozbrojení teroristi.

Začiatkom decembra sa Afganistan a Pakistan dohodli na spoločnom postupe v snahe priviesť Taliban späť k rokovaciemu stolu.

Situáciu v Afganistane začínajú výraznejšie komplikovať aj incidenty medzi Talibanom a oddielmi Islamského štátu, ktoré operujú najmä na východe krajiny na hranici s Pakistanom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy