Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Terorista prehovoril: Cieľom útokov bol futbalový šampionát vo Francúzsku
Zdielať na

Terorista prehovoril: Cieľom útokov bol futbalový šampionát vo Francúzsku

BRUSEL / Pôvodným terčom atentátnikov, ktorí zaútočili v Bruseli, boli futbalové majstrovská Európy, ktoré sa budú v lete konať vo Francúzsku. S odvolaním na zdroj blízky belgickým vyšetrovateľom o tom informoval francúzsky denník Libération. Belgická prokuratúra už v nedeľu uviedla, že islamisti chceli namiesto Bruselu útočiť vo Francúzsku. Zabránil im v tom ale rýchly postup polície.

Podľa francúzskeho denníka popísal pôvodné plány teroristov pri výsluchu 31-ročnýMohamed Abrini, ktorého polícia zadržala v piatok a v sobotu obvinila z terorizmu. 

Abrini sa priznal, že je mužom v klobúku, ktorý sprevádzal dvoch atentátnikov z bruselského letiska. Po odložení tašky s bombou z miesta odišiel.

Islamisti chceli zaútočiť počas futbalových majstrovstiev Európy, ktoré sa budú konať vo Francúzsku od 10. júna do 10. júla.

Pôvodný cieľ

Belgická prokuratúra zatiaľ odmietla túto informáciu komentovať. Už v nedeľu uviedla, že spáchaniu útokov vo Francúzsku zabránila polícia rýchlym vyšetrovaním. Radikáli sa preto rozhodli svoj plán zmeniť a zaútočili v Bruseli. 

"Nie je to veľké prekvapenie, že sa teroristi chystali zaútočiť na veľkú športovú akciu," uviedol zdroj denníka Libération s tým, že bezpečnostné zložky s takouto možnosťou dlhodobo počítajú a pripravujú sa na ňu.

Na prelome marca a apríla prebehlo vo Francúzsku v súvislosti s tohtoročnými majstrovstvami Európy cvičenie niekoľkých európskych krajín. Výcvik sa zameriaval aj na prevenciu prípadného teroristického útoku.

Abrini sa priznal, že je oným "mužom v klobúku" zachyteným na videu z bruselského letiska krátko pred marcovým samovražedným atentátom. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy