Skoro jasno
16°
Bratislava
Belgicko pustí z väzby muža zadržaného v súvislosti s parížskymi atentátmi
Zdielať na

Belgicko pustí z väzby muža zadržaného v súvislosti s parížskymi atentátmi

BRUSEL / Belgicko ešte v piatok prepustí z väzby muža, ktorého minulý rok v novembri zadržali v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži. Informovala o tom belgická prokuratúra s tým, že zadržiavaným je belgický občan Abdellah C. Podľa zahraničných médií je priezvisko muža Chouaa, ktorého považujú za známeho organizátorov parížskych atentátov.

Úlohu 35-ročného Abdellaha vyšetrovatelia nekonkretizovali. Belgická televízia RTBF uviedla, že sprevádzal iného podozrivého z útokov v Paríži Mohamada Abriniho na letisko, keď odchádzal bojovať do Sýrie.

Chouaaov obhajca ale tvrdí, že sa na atentátoch nepodieľal.

Abdeslamov kamarát

Abrini, ktorý je Belgičanom marockého pôvodu a ktorého polícia v piatok poobede údajne zadržala, bol kamarátom od detstva hlavného podozrivého - Salaha Abdeslama.

Kamery Abriniho zachytili na čerpacej stanici na severe Francúzska na ceste do Paríža, ako šoféroval prenajatý Renault clio, ktorý o dva dni neskôr použili teroristi. Na benzínke si spoločne s Abdeslamom kupovali niečo na pitie.

Podiel Abriniho na parížskych útokoch, pri ktorých džihádisti zabili 130 ľudí, je stále nejasný. Jeho príbuzný ale tvrdia, že v čase útoku boli v Bruseli.

Pridal sa k teroristom

Abriniho mladší brat v roku 2014 zahynul v Sýrii, keď bojoval v ozbrojenej islamistickej skupine vedenej Abdelhamidom Abaaoudom. Ten bol pravdepodobne hlavným organizátorom parížskych atentátov a zahynul pri následnom policajnom zásahu na parížskom predmestí Saint-Denis.

Belgická prokuratúra zverejnila nové video v rámci pátrania po mužovi, ktorý je podozrivý z podielu na marcových atentátoch na bruselskom letisku. Pozrite sa:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy