Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Terorista z Bruselu pracoval cez prázdniny v Európskom parlamente
Zdielať na

Terorista z Bruselu pracoval cez prázdniny v Európskom parlamente

BRUSEL / Jeden z teroristov, ktorý sa podieľal na bruselských útokoch, pracoval pred rokmi v Európskom parlamente ako upratovač. V rokoch 2009 a 2010 strávil v jednej z najdôležitejších budov Európskej únie po mesiaci, počas letnej brigády. Informáciu priniesla britská spravodajská televízia BBC s odvolaním sa na hovorcu parlamentu.

"Európsky parlament potvrdzuje, že pred siedmimi a šiestimi rokmi pravoval po dobu jedného mesiaca jeden z páchateľov teroristckých útokov v Bruseli pre upratovaciu firmu, s ktorou mal v tú dobu Európsky parlament uzavretú zmluvu," uviedol v prehlásení hovorca parlamentu Jaume Duch Guillot.

Upratovacia firma musela podľa neho doložiť, že najatý človek nemal žiadny kriminálny záznam. Úrady neupresnili, o ktorého z útočníkov ide.

Odpálil sa na letisku

Podľa zdrojov spravodajskej televízie BBC išlo o Najima Laachraouiho, ktorý sa vyhodil do vzduchu na letisku Zaventem.

Dvadsaťštyriročný útočník podľa dostupných informácií pochádzal z dobre integrovanej rodiny. Absolvoval katolícku školu, jeho mladší brat Mourad je úspešný belgický reprezentant v taekwonde.

Rodina varovala políciu

Najim v roku 2013 odišiel do Sýrie, kde sa pripojil k hnutiu Islamský štát. Aj keď to jeho rodina podľa svojich slov ihneď nahlásila polícii, tá ani neprišla prehľadať byt. Domovú prehliadku vyšetrovatelia urobili až po novembrovom útoku v Paríži.

Najimov brat krátko po útokoch médiám poskytol rozhovor, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy