Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Polícia hľadá tých, čo u nás pomáhali Salahovi Abdeslamovi
Zdielať na

Polícia hľadá tých, čo u nás pomáhali Salahovi Abdeslamovi

NITRA/BRATISLAVA / Terorista Salah Abdeslam bol pred parížskymi teroristickými útokmi na Slovensku. Podľa portálu aktuality.sk sa tu mal zdržiavať tri týždne. Ministerstvo vnútra pripustilo, že NAKA u nás začala trestné stíhanie pre napomáhanie Abdeslamovi pri terorizme.

Podľa portálu aktuality.sk bol Abdeslam na našom území na pozvanie svojho príbuzného, ktorý sa oženil so Slovenkou. Minister vnútra túto informáciu ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

"Informácia nie je úplne presná. Tieto kontakty majú na Slovensko, ale nesúvisia priamo s pobytom na Slovensku," vyhol sa minister vnútra Robert Kaliňák priamej odpovedi.

Na východe Slovenska, len pár dní po útokoch v Paríži, zadržali naše bezpečnostné zložky štyri podozrivé osoby. Tieto prípady podľa Kaliňáka s Abdeslamom nijako nesúviseli.

Razia v Nitre

Len o mesiac neskôr bola v Nitre ďalšia policajná akcia, ktorú vtedy rezort vnútra odmietol komentovať. Televízii JOJ sa podarilo zistiť, že v rámci šiestich domových prehliadok, pri ktorých zasahovali naše elitné policajné zložky, zadržali a vypočuli piatich ľudí.

"Stretlo sa nám viac informácii, že títo ľudia mohli mať kontakty k tomuto regiónu, tak sme vytipovali viacero lokalít i osôb," vysvetlil minister vnútra.

Salah Abdeslam a spol.

Malo ísť práve o muža menom Salah Abdeslam a jeho pomocníkov. Ľudia, ktorých chceli naši policajti zadržať, už ale boli v tom čase v Rakúsku. Mohol byť medzi nimi aj spomínaný príbuzný, u ktorého sa mohol Abdeslam zdržiavať. Viaceré tieto informácie potvrdilo televízii JOJ ministerstvo vnútra.

"Vyšetrovateľ NAKA začal trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektoré formy účasti na terorizme. A to na tom skutkovom základe, že doposiaľ neznámi páchatelia od presne nezisteného obdobia až do súčasnosti na území Slovenskej republiky, najmä v Nitrianskom kraji, ale i zahraničí, podporujú teroristickú skupinu a jej členov, najmä osobu Salah Abdeslam," píše rezort vo svojom stanovisku.

Pobyt na Slovensku

Informácia zo začiatku decembra potvrdzuje, že v septembri minulého roka Abdeslam po ceste z Talianska do Grécka, kde vyzdvihol dvoch komplicov a následne sa vrátil do Belgicka, išiel ešte dvakrát do Budapešti a späť. Z toho raz určite cez Slovensko.

"Nič bližšie, ako to, že to bolo niekoľko mesiacov pred útokmi v Paríži, povedať nemôžem," uviedol Kaliňák.

Nie je jasné, čo Abdeslam na Slovensku robil. Podľa analytika Jaroslava Naďa sú dve možnosti. Mohol tu zabezpečovať logistiku, napríklad nákup zbraní. "Alebo to mohla byť len snaha o to, aby odišiel z domovskej krajiny, kde bol pod drobnohľadom a predpokladal menšie sledovanie a menší záujem," ozrejmil bezpečnostný analytik Naď.

Polícia pátra po tých, ktorý majú u nás spojenie so Salahom Abdeslamom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy