Polojasno
20°
Bratislava
Mohamed Abrini sa priznal, že je mužom v klobúku z bruselského letiska
Zdielať na

Mohamed Abrini sa priznal, že je mužom v klobúku z bruselského letiska

BRUSEL / Mohamed Abrini, ktorého v nedeľu polícia obvinila z účasti na terorizme, sa vyšetrovateľom priznal, že je oným "mužom v klobúku" zachyteným na videu z bruselského letiska krátko pred marcovým samovražedným atentátom. Oznámila to belgická prokuratúra. Belgický občan Abrini je kľúčový podozrivý pri odhaľovaní strojcov atentátov z 22. marca v Bruseli a z vlaňajšieho novembra v Paríži, ktoré si celkom vyžiadali 162 obetí a stovky zranených.

Belgická polícia v piatok chytila belgického občana Mohameda Abriniho, ktorý už bol hľadaný ako podozrivý v rámci vyšetrovania atentátov v Paríži vlani v novembri. Abrini je kľúčový podozrivý pri odhaľovaní strojcov atentátov v Bruseli a Paríži.

Útoky v oboch metropolách si celkom vyžiadali 162 obetí a stovky zranených. Ku každému sa prihlásila organizácia Islamský štát.

Polícia v piatok zatkla takisto Osamu K., ktorého videli spolu so samovražedným bombovým atentátnikom, ktorí v marci zaútočil v bruselskom metre. Podľa médií je to švédsky občan žijúci v Belgicku menom Osama Kray.

Ďalší zatknutí

Ďalším zatknutým, ktorý bol v nedeľu obvinený, je podľa belgických médií Bilal El Makhoukhi. Ten bol už vlani v januári odsúdený na päť rokov väzenia za účasť v zakázanej organizácii Sharia4Belguim (Šaría pre Belgicko), ktorá regrutovala ľudí pre boj na strane džihádistov v Sýrii a v Iraku.

El Makhoukhi si mohol trest odpykávať v domácom väzení a minulý mesiac bol prepustený, povedal v sobotu agentúre Reuters minister spravodlivosti Koen Geens.

Štvrtým obvineným je občan Rwandy Hervé B. M. Ďalší dvaja ľudia, ktorých polícia v piatok zatkla, po výsluchu prepustili, uviedla prokuratúra.

Jeden z najhľadanejších

Tridsaťjedenročný Abrini marockého pôvodu sa dostal na európsky zoznam najhľadanejších osôb po tom, čo ho kamery vlani na jeseň zachytili na čerpacej stanici v severnom Francúzsku na ceste vedúcej do Paríža, ako riadi prenajatý automobil Renault Clio, ktorý o dva dni neskôr použili teroristi útočiaci v Paríži.

Podiel Abriniho na parížskych útokoch, pri ktorých džihádisti zabili 130 ľudí, je stále nejasný. Jeho príbuzní však tvrdia, že v čase útokov bol v Bruseli. Podľa médií sa zrejme podieľal na plánovaní a logistike útokov 13. novembra vo francúzskej metropole.

Bojoval v Sýrii

Abriniho mladší brat v roku 2014 zahynul v Sýrii, keď bojoval v ozbrojenej islamistickej skupine vedenej Abdelhamidom Abaaoudom. Ten bol pravdepodobne hlavným organizátorom parížskych atentátov a zahynul pri následnom policajnom zásahu na parížskom predmestí Saint-Denis.

Abrini bol tiež od detstva v bruselskej štvrti Molenbeek kamarátom kľúčového podozrivého z Paríža Salaha Abdeslama, ktorý bol nedávno tiež zatknutý v Belgicku a má byť v blízkej dobe odovzdaný Francúzsku. Na benzínovej pumpe si ešte vlani na jeseň podľa vyšetrovateľov Abrini spoločne s Belgičanom Abdeslamom kupovali pitie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy