Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Islandský premiér odstúpil, na jeseň čakajú krajinu predčasné voľby
Zdielať na

Islandský premiér odstúpil, na jeseň čakajú krajinu predčasné voľby

REYKJAVIK / Islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson rezignoval na svoju funkciu. Oznámil to hovorca jeho Pokrokovej strany po rokovaní všetkých parlamentných strán. Na jeseň, pol roka pred koncom súčasného volebného obdobia, budú predčasné voľby.

Ešte v utorok večer Gunnlaugsson svoje ohlásené odstúpenie v súvislosti s kauzou Panama Papers vysvetloval tak, že sa postu vzdá len dočasne.

V čele ostrovnej vlády bude doterajší minister hospodárstva a podpredseda vládnej Pokrokovej strany Sigurdur Ingi Jóhansson.

Nedôvera a voľby

Doterajšia vláda mieni pokračovať bez Gunnlaugssona, ale opozícia jej chce naďalej vysloviť nedôveru a mať voľby do 45 dní.

Vládnu krízu na Islande vyvolalo v nedeľu zverejnenie takzvaných Panama Papers. Podľa nich kúpili Gunnlaugsson a jeho manželka Anna Sigurlaug Pálsdóttir firmu v daňovom raji na Britských Panenských ostrovoch, ktorú využívali k investíciám miliónov dolárov. Keď sa Gunnlaugsson stal v roku 2009 poslancom, svoj 50-percentný podiel vo firme zamlčal. O osem mesiacov neskôr tento podiel predal manželke za jeden dolár. 

Krach bánk

Spoločnosť mala významný podiel v troch veľkých islandských bankách, ktoré v dôsledku finančnej krízy skrachovali. Gunnlaugssona z tohto dôvodu zo stretu záujmov.

Potom, čo sa v roku 2013 stal islandským premiérom, viedol jednania o budúcnosti týchto bánk s veriteľmi.

V stredu večer demonštrovali tretí deň po sebe v Reykjaviku proti vláde tisíce Islanďanov a na budovu parlamentu hádzali vajíčka a banány.

Panama zostaví nezávislú komisiu na preverenie praktík vo svojom finančnom sektore. V komisii budú domáci aj zahraniční experti, uviedol v televíznom vysielaní prezident Juan Carlos Varela. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy