Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Moslimský obchodník zaželal Škótom veselú Veľkú noc, zabili ho
Zdielať na

Moslimský obchodník zaželal Škótom veselú Veľkú noc, zabili ho

Zdroj: SITA

GLASGOW / Škótska polícia vyšetruje zabitie moslimského obchodníka, ktorého zabili vo štvrtok v noci v Glasgowe. Kresťanom zaželal veselú Veľkú noc, polícia incident vyšetruje ako nábožensky motivovaný.

V piatok a v sobotu sa uskutočnili večerné pobožnosti na pamiatku 40-ročného Asada Shaha, ktorého zabili vo štvrtok v noci v Glasgowe, informovala tlačová agentúra AP.

Asad podľa všetkého zverejnil na Facebooku výzvu k náboženskej harmónii: "...veľmi šťastné veľkonočné sviatky, najmä pre môj milovaný kresťanský národ!"

Dobodal ho

O niekoľko hodín neskôr vstúpil do obchodu fúzatý muž v tradičnom moslimskom odeve a majiteľa pobodal. Shah vážnym zraneniam v nemocnici podľahol.

Polícia uviedla, že v súvislosti so smrťou Shaha zatkla 32-ročného muža. Podľa nej ide o moslima, ktorého totožnosť nezverejnila a zatiaľ ani z ničoho neobvinila.

Asad Shah vlastnil trafiku vo štvrti Shawlands na juhu mesta

Pietna spomienka

Prvá ministerka Škótska, Nicola Sturgeon, sa zúčastnila na piatkovej pobožnosti na podporu Shaha a jeho rodiny v Glasgowe. Mnohí tam zapálili sviečky a nechali kvety. Na akcii, ktorú na jeho počet zorganizovali v sobotu miestni tínedžeri, sa za slabého dažďa zúčastnilo asi 150 ľudí.

Škótska polícia informovala, že "prebieha úplné vyšetrovanie na zistenie všetkých okolností jeho smrti, ktorú považujú za nábožensky motivovanú."

Pietnu spomienku zorganizovali miestni tínedžeri:

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy