Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Bruselom otriasli dva výbuchy, chytili muža s výbušninou
Zdielať na

Bruselom otriasli dva výbuchy, chytili muža s výbušninou

BRUSEL / Počas teroristickej razie v bruselskej štvrti Schaarbeek polícia ľahko zranila a následne zadržala jedného muža. S odvolaním na starostu štvrti Bernarda Clerfayta o tom informovali svetové tlačové agentúry. V priebehu razie sa ozvalo niekoľko kontrolovaných výbuchov.

Akcia súvisela s utorkovými bruselskými útokmi aj so štvrtkovým zatknutím muža, ktorý je podozrivý z plánovania atentátu. V Belgicku v piatok zadržali troch podozrivých. Niekoľko domových prehliadok urobila polícia v tejto štvrti už vo štvrtok.

Zadržaný muž s výbušninou


Okolie námestia Place Meiser, kde sa zásah odohral, policajti hermeticky uzavreli. Podľa agentúry DPA boli na mieste ťažkoodenci a maskovaní príslušníci bezpečnostných zložiek aj vojenské vozidlá.

Tri výbuchy, ktoré počuli svedkovia na začiatku razie v Schaarbeeku boli podľa Clerfayta kontrolované políciou. Podľa belgickej stanice RTBF mal u seba zadržaný muž batožinu s výbušninou.

Premiér Charles Michel sa kvôli akcii nezúčastnil ceremónie na letisku Zaventem, na ktorej si  mal spolu s ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym uctiť pamiatku zosnulých z utorkového atentátu.

Traja zadržaní

Belgický prokurátor neskôr uviedol, že okrem muža vo štvrti Schaarbeek zadržala dnes polícia ešte ďalšie dve osoby podozrivé z napojenia na muža zadržaného vo Francúzsku.

Jedného chytila vo štvrti Forrest, druhého v Saint-Gilles. Prvého z nich postrelili do nohy.

Planý poplach

Krátko po ukončení akcie v Schaarbeeku sa objavili informácie, že polícia evakuuje stanicu metra Arts-loi. Tá sa nachádza vedľa stanice Maalbeek, kde v utorok došlo k atentátu.

Stanica je na okraji takzvanej európskej štvrte, v ktorej sídli aj Európska komisia, Európsky parlament či Európska rada. Neďaleko je aj belgický kráľovský palác.

Poplach vyvolal muž, ktorý odmietol poslúchnuť výzvy členov bezpečnostných zložiek, aby si všetci cestujúci rozoplu budnu, uviedol denník La Dernieure Heure. Prevádzka stanice metra už bola obnovená.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy