Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Belgická polícia pri nočných raziách zadržala niekoľko ľudí
Zdielať na

Belgická polícia pri nočných raziách zadržala niekoľko ľudí

BRUSEL / Belgické úrady pokračujú vo vyšetrovaní utorkových útokov na metro a letisko. Pri štvrtkovej razii zadržala polícia šesť podozrivých ľudí. Uctiť si pamiatku do Bruselu príde aj americký minister zahraničných vecí John Kerry.

V rámci vyšetrovania utorkových útokov v Bruseli belgická polícia počas razie na bruselskom predmestí Forest zatkla ďalšieho podozrivého muža.

Televízia BFMTV informovala, že by mohlo ísť o muža, ktorého zachytila bezpečnostná kamera v metre po boku neskoršieho samovražedného atentátnika Khalida Bakraouiho. Polícia túto informáciu zatiaľ nepotvrdila.

Obete z celého sveta

Najmenej dvaja občania Spojených štátov zahynuli pri utorňajších teroristických útokoch v belgickej metropole Brusel. V čase návštevy amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho v metropole Európskej únie to potvrdili oficiálne zdroje, informovala agentúra AP.

Kerry po rokovaní s belgickým premiérom Charlesom Michelom vyjadril vo svojom prejave sústrasť Belgicku a obetiam tragédie. "Spojené štáty sa modlia a smútia s vami za milovanými a tými, ktorých nám kruto vzali vrátane Američanov, ako aj za mnoho zranených pri týchto ohavných útokoch."

Kerry presný počet amerických obetí neuviedol. Nemenovaný zdroj však pre agentúra AP potvrdil, že o úmrtí pri bombových útokoch informovali dve americké rodiny.

Ďalšie obete dnes potvrdili aj čínske veľvyslanectvo v Belgicku a britské oficiálne miesta. Pri bombovom útoku v metre zahynul britský občan David Dixon, počítačový programátor žijúci v Bruseli. Dixonova rodina požiadala verejnosť o rešpektovanie súkromia. Ďalších sedem Britov utrpelo pri útokoch zranenia.

Čínske veľvyslanectvo informovalo o jednej obeti. Muža nateraz identifikovali oba podľa priezviska - Teng, bez uvedenia ďalších detailov.
Holandské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že medzi obeťami sú aj traja občania Holandska.

Tretí stupeň

Od štvrtkového večera platí v Belgicku namiesto štvrtého opäť tretí, teda druhý najvyšší stupeň bezpečnostného opatrenia. Vedúci krízového štábu to zdôvodnil tým, že hrozba teroristického útoku už nie je bezprostredná.

Mimo prevádzky bude letisko Zeventem aj v piatok. Pre osobnú dopravu by sa mohlo otvoriť najskôr v pondelok.

Letuška sa zotavuje

Indická letuška, ktorej fotografia z bruselského letiska obletela svet, sa zotavuje v nemocnici neďaleko Bruselu. Jej stav je stabilizovaný. Oznámila to letecká spoločnosť Jet Airrwas, pre ktorú Nidhi Čáphékarová pracuje takmer dvadsať rokov.

Štyridsaťročná matka dvoch detí utrpela pri atentátoch na letisku popáleniny a zlomeninu nohy. Krátko po explóziách ju sediacu na sedačke v potrhanom žltom saku, skrvavenú a pokrytú prachom zachytila gruzínska novinárka Ketevan Kardavaová.

"Neplakala , nekričala. Len sa šokovaná pozerala okolo seba," popísala autorka fotografie.

SITA

Ulice v Bruseli stráži polícia i armáda. Ani jedno z miest, kde útočili teroristi, nie je v prevádzke - ani stanica metra, ani letisko. Obyvatelia pokračujú v pietnych spomienkach a pamiatku obetí si uctili aj európski politici. Pozrite si reportáž Martina Krpača:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy