Skoro jasno
22°
Bratislava
V Ankare zabíjal člen kurdských milícií zo Sýrie, zomrelo najmenej 28 ľudí
Zdielať na

V Ankare zabíjal člen kurdských milícií zo Sýrie, zomrelo najmenej 28 ľudí

ANKARA / Útočníka, ktorý spáchal stredajší atentát v Ankare, identifikovali ako člena sýrskych kurdských milícií YPG. Uviedol to turecký premiér Ahmet Davutoglu.

"Teroristický útok spáchali členovia teroristickej organizácie PKK v Turecku a jeden milicionár z YPG," povedal podľa agentúry AFP Davutoglu. Prehlásil, že útočníkom bol Sýrčan, "ktorý sa dostal zo Sýrie do Turecka".

Podľa vyšetrovateľov išlo o 32-ročného Sýrčana. V súvislosti s útokom zatkli deväť osôb.

Zodpovednosť nesie sýrsky režim

Turecký denník Yeni Safak napísal ako prvý, že útočníkom bol Sýrčan a že bol identifikovaný pomocou otlačkov prstov, ktoré mu zobrali pri vstupe do Sýrie.

Davutoglu prehlásil, že zodpovednosť za atentát nesie sýrsky režim a varoval aj Rusko ako spojenca Sýrie, aby nevyužívalo YPG v tažení proti Turecku.

Turecká armáda bojuje cez hranicu proti YPG a po stredajšom útoku zahájila nálety na pozície PKK v severnom Iraku. Vojsko oznámilo. že pri nich prišlo o život 60 až 70 členov PKK.

Pri stredajšom výbuchu, ktorý turecké úrady označili za teroristický útok, zomrelo najmenej 28 ľudí, 61 ľudí sa zranilo.

Výbuch auta nastal v stredu večer v centre tureckého hlavného mesta Ankara. Explózia nastala v blízkosti sídla armády aj parlamentu. Oblasť je pre koncentráciu vládnych budov prísne strážená.

Turecká agentúra Dogan informovala, že výbuch bol namierený na vojenskú kolónu. Spôsobila ho bomba nastražená v aute.

Zrušený program

Turecký premiér Ahmet Davutoglu kvôli atentátu, ktorý úrady označili za teroristický útok, zrušil cestu na štvrtkový a piatkový summit Európskej únie.

Svoju cestu do Azerbajdžanu plánovanú na štvrtok zrušil aj prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten povedal, že atentát "prekročil morálne a ľudské hranice". Prezident dodal, že jeho krajina je odhodlaná bojovať proti tým, ktorí útok spáchali a ktorí stoja za páchateľmi.

Nemecká kancelárka Angela Merkel uviedla, že je atentátom zhrozená. "Odkazujem tureckému ľudu: my Nemci zdieľame vašu bolesť. V boji proti tým, ktorí sú zodpovední za tieto neľudské činy, stojíme po boku Turecka," uviedla Merkel.

Pozrite si autentické video:

Útok na konvoj armády

Sedem príslušníkov tureckých bezpečnostných síl zomrelo pri explózii pri konvoji tureckej armády neĎaleko mesta Diyarbakir na prevažne kurdskom juhovýchode krajiny.

Explózia zasiahla armádny konvoj na diaľnici spájajúcej Diyarbakir, ktorý je najväčším mestom na juhovýchode Turecka. Televízna stanica Habertürk uviedla, že na mieste vybuchla podomácky vyrobená bomba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy