Polojasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Pri výbuchu v tureckej Ankare zomrelo najmenej 28 ľudí
Zdielať na

Pri výbuchu v tureckej Ankare zomrelo najmenej 28 ľudí

ANKARA / V centre tureckého hlavného mesta Ankary bolo počuť silný výbuch. Podľa vicepremiéra si útok vyžiadal najmenej 28 mŕtvych a 61 zranených, k atentátu sa zatiaľ nikto neprihlásil. Podľa ministerstva zdravotníctva bude obetí pravdepodobne 20 až 21.

Podľa televízie CNN Türk explózia nastala v blízkosti sídla armády i parlamentu v centre Ankary, v oblasti, ktorá je pre koncentráciu vládnych budov prísne strážená.

Agentúra Dogan informovala, že výbuch bol namierený na vojenskú kolónu. Ten spôsobila bomba nastražená v aute.

"Zisťujeme podrobnosti o explózii," informoval krátko po incidente turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Podľa doterajších informácií väčšina obetí sú vojaci.

Panika v meste

Na sociálnych sieťach sa okamžite objavili fotografie z miesta incidentu, na ktorých bolo vidieť dym stúpajúci z centrálnej oblasti mesta.

SITA

Boj proti útočníkom

Turecký premiér Ahmet Davutoglu kvôli atentátu, ktorý úrady označili za teroristický útok, zrušil cestu na štvrtkový a piatkový summit Európskej únie.

Svoju cestu do Azerbajdžanu plánovanú na štvrtok zrušil aj prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten povedal, že atentát "prekročil morálne a ľudské hranice". Prezident dodal, že jeho krajina je odhodlaná bojovať proti tým, ktorí útok spáchali a ktorí stoja za páchateľmi.

Nemecká kancelárka Angela Merkel uviedla, že je atentátom zhrozená. "Odkazujem tureckému ľudu: my Nemci zdieľame vašu bolesť. V boji proti tým, ktorí sú zodpovední za tieto neľudské činy, stojíme po boku Turecka," uviedla Merkel.

Aj šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyjadril sústrasť rodinám obetí a tureckému ľudu. Dodal, že pre tieto "hrozné činy neexistuje ospravedlnenie."

Francúzsky prezident Francois Hollande odsúdil "hrozný atentát" a vyjadril Turecku "podporu a všetku solidaritu pred touto skúškou".

Strany kurdských pracujúcich

Za stredajším teroristickým útokom v Ankare by mohol byť podľa tureckého provládneho denníka Yeni Safak Sýrčan. Bol identifikovaný podľa otlačkov prstov, ktoré mu zobrali pri vstupe do Turecka. Bezpečnostné zložky to nepotvrdili. Oficiálne sa k akcii nikto neprihlásil.

Bezpečnostný zdroj povedal agentúre Reuters, že podľa prvých poznatkov mohli útok spáchať bojovníci Strany kurdských pracujúcich (PKK), proti ktorým Turecko minulý rok obnovilo útoky.

Denník Yeni Safak napísal, že útočník bol identidikovaný podľa otlačkov prstov. Mužovi boli odobraté pri jeho vstupe do Turecka. Automobil použitý 

Pozrite si video z miesta nešťastia:

Najčítanejšie správy