Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Po útokoch na turistov v Istanbule zatýkajú podozrivých, sú medzi nimi Rusi
Zdielať na

Po útokoch na turistov v Istanbule zatýkajú podozrivých, sú medzi nimi Rusi

ISTANBUL / Po útoku na turistov v tureckom Istanbule podnikla tamojšia polícia masívne razenie po celej krajine. Zatýkala všetkých, na ktorých padlo podozrenie, že má kontakty na radikálov z Islamského štátu.

Turecké úrady sa nevyjadrovali k tomu, či razie súvisia s utorkový, krvavým útokom. Podozrivých spojencov Islamského štátu hľadali až v piatich provinciách.

Pri raziách špeciálne jednotky zatkli až 60 ľudí. Medzi nimi aj troch Rusov. K zodpovednosti za útok v historickej časti Istanbulu sa zatiaľ žiadna skupina neprihlásila, no turecké úrady s istotou tvrdia, že samovražedný útočník patril k Islamskému štátu. Jeho odpálená nálož zabila desiatich turistov.

Nemecké ministerstvo zahraničia uviedlo, že zomrelo desať nemeckých občanov. Ďalších desať Nemcov je s rôznymi vážnymi zraneniami v nemocniciach, traja pacienti ale majú byť prepustení. Podľa tureckých médií je medzi zranenými jeden Nór a jeden Peruánec.

Ďalších 15 ľudí zranila.

Cestovný ruch

"Lekári si myslia, že budem opäť chodiť. Som za to vďačný. Myslel som si, že ma zasiahla guľka, pretože rana je okrúhla. Lekári si zasa myslia, že to bol nejaký úlomok, ktoré pri explózii lietali vzduchom," povedal zranený Nór Jostein Nielsen.

Turkov nevydesil len samotný útok. Strach majú tiež z dopadu teroristických operácií na turistický ruch v krajine. "Samozrejme, že útok postihne turistický ruch. Zahynulo tu desať turistov. Prišli by ste do takého mesta?," pýtajú sa obyvatelia hlavného mesta Turecka.

Pozrite si reportáž redaktorky Silvie Mabheny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy