Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Macedónski policajti odhalia denne 150 falošných sýrskych pasov
Zdielať na

Macedónski policajti odhalia denne 150 falošných sýrskych pasov

SKOPJE / Viac ako 150 falošných sýrskych pasov zachytia denne macedónski policajti na hraniciach s Gréckom, informovala tlačová agentúra APA. Macedónsko vpúšťa od polovice novembra na svoje územie výhradne utečencov, ktorí pochádzajú zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. Ostatným, ktorých Skopje označuje za "ekonomických migrantov", nie je vstup na macedónske územie povolený.

Podľa štatistiky macedónskej pohraničnej polície v poslednom čase na hraniciach výrazne vzrástol počet prichádzajúcich žiadateľov o azyl z ostatných krajín. Na každého Sýrčana, Iránca či Afganistanca pripadá 1,5 migranta z inej krajiny. Počet zadržaných falošných pasov dosahuje v priemere 150 až 200 denne.

Do macedónska zamieria v krátkom čase slovenskí policajti, ktorí by tam mali pomáhať udržiavať poriadok do konca februára. So zvládaním utečeneckej krízy pomáha Macedónsku napríklad aj Maďarsko, Slovinsko či Česká republika. Krajina bude rokovať o pomoci aj s Rakúskom či Poľskom, informujú macedónske médiá.

Takmer dvanásťtisíc utečencov

Macedónsko je pre utečencov prevažne z Ázie tranzitnou krajinou, cez ktorú po takzvanej balkánskej trase mieria z Turecka cez Grécko ďalej na sever a do vnútrozemia starého kontinentu. Hlavným cieľom migrantov býva Nemecko, kam sa vlani dostalo viac ako milión utečencov.

Počas prvých piatich dní tohto roka prišlo do Macedónska 11 766 migrantov zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. Za celý minulý rok touto balkánskou trasou prešlo okolo 700 000 utečencov, uviedol internetový portál time.mk.

Utečenci sa presúvajú po takzvanej balkánskej trase, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy