Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dramatická záchrana pri Izmire. Migrantov ratovali Turci
Zdielať na

Dramatická záchrana pri Izmire. Migrantov ratovali Turci

ANKARA / Turecká pobrežná hliadka zachránila 57 migrantov, ktorí pri plavbe do Grécka uviazli na malom ostrove pri tureckom Izmire. Informovala o tom v nedeľu turecká agentúra Anadolu. Pôvod ani štátnu príslušnosť utečencov neupresnila.

Dvanásť migrantov vrátane troch detí odviezli tureckí záchranári na pevninu vrtuľníkom. Ostatných 45 ľudí previezli pomocou rybárskych plavidiel. Lode pobrežnej hliadky boli totiž veľmi veľké na to, aby sa mohli priblížiť ku skalnatému ostrovčeku. 

Do Turecka utieklo pred vojnou v susednej Sýrii asi 2,2 milióna ľudí. Mnohí z nich platia tisíce eur prevádzačom, aby ich odtiaľ tajne dostali cez more do Grécka, predovšetkým na ostrov Lesbos.

Tisíce na cestách

Vlani sa dostal do Európy podľa OSN viac než milión imigrantov, z ktorých asi 800 000 po mori do Grécka. Stovky utečencov zahynuli pri potopení ich plavidiel, ktoré sú spravidla veľmi chatrné.

Príchod zimy neodradil sýrskych, eritrejských, irackých, afganských a ďalších kandidátov na azyl od nebezpečnej cesty cez more. Ich počet sa ale trochu znížil. 

Utečenci prichádzajú do Európy po takzvanej balkánskej trase, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy