Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
O slovenskej žalobe na kvóty sa rozhodne približne do roka
Zdielať na
Zahraničie

O slovenskej žalobe na kvóty sa rozhodne približne do roka

BRATISLAVA / Slovensko môže čakať, že rozhodnutie o jeho žalobe pre migračné kvóty padne približne do roka. Dnes sa k tejto téme vyjadril predseda Súdneho dvora Európskej únie Koen Lenaerts, ktorý je na návšteve Slovenska a rokoval so šéfkou Najvyššieho súdu Danielou Švecovou.

"Prijatie rozhodnutia nie je otázka rokov, skôr mesiacov. Verím, že bude známe koncom tohto roka, najneskôr začiatkom budúceho roka, zdôraznil. Najprv prebieha písomné konanie, v ktorom sa vyjadrujú viaceré členské krajiny," vysvetlil postup súdu Koen Lenaerts

Slovensko podalo oficiálne žalobu 2. decembra minulého roka proti Rade Európskej únie pre prijatie rozhodnutia ministrov vnútra z 22. septembra o takzvaných povinných kvótach, ktoré bolo prijaté väčšinovým hlasovaním napriek odporu niektorých členských štátov. Proti kvótam vtedy boli okrem Slovenska aj Česko, Maďarsko a Rumunsko. Žalobu okrem Slovenska podalo aj Maďarsko.

Sudcovská spolupráca

Švecová na brífingu informovala, že s Lenaertsom rokovala o spolupráci v oblasti súdnictva. "Hovorili sme o samotných konaniach, ktoré sa konajú pred Súdnym dvorom EÚ a týkajú sa prejednávania prejudiciálnych otázok, s ktorými sa na tento súd obracajú slovenské súdy," uviedla Švecová.

Lenaerts zdôraznil, že európsky Súdny dvor je tu na to, aby interpretoval uplatňovanie práva. Dodal, že európsky Súdny dvor závisí aj od expertíz a skúseností národných súdov, dôležité sú prejudiciálne otázky, ktoré sa k nám dostávajú, dodal.

"Sme jednotní v rôznorodosti, ale tá rôznorodosť je rovnako dôležitá ako jednotnosť, pričom tou jednotnosťou rozumieme judikatúru európskeho Súdneho dvora," konštatoval.

Pozrite si archívnu reportáž podaní žaloby:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy