Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Thajsku našli trosky lietadla, k MH370 podľa odborníkov nepatria
Zdielať na

V Thajsku našli trosky lietadla, k MH370 podľa odborníkov nepatria

Zdroj: SITA

BANGKOK / Zbytky vraku neidentifikované stroja, ktoré v sobotu vyplavilo more na južnom pobreží Thajska, s vysokou pravdepodobnosťou nepatrí nezvestnému Boeingu 777 spoločnosti Malaysia Airlines.

Asi dva metre široký a tri metre dlhý kus pokrúteného kovu našli dedinčania v provincii Nakchon Sítchammarát a objav ohlásili úradom.

Thajské média okamžite začali špekulovať o tom, že by mohlo ísť o kus nezvestného lietadla, ktoré zmizlo v roku 2014 z radarov a dodnes sa nenašlo. Odborníci to okamžite spochybnili.

Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania sa lietadlo zrejme zrútilo v odľahlej oblasti Indického oceánu. Práve tam sa už takmer dva roky neúspešne prehľadáva oblasť o rozlohe 120 000 štvorcových kilometrov.

Jedinou stopou klapka

Jedinou hmatateľnou stopou je stále klapla Boeingu 777, ktorú našli minulý rok v júli na brehu ostrova Réunion a ktorá podľa malajzijských úradov určite, podľa francúzskych pravdepodobne, pochádza z nezvestného stroja.

S prihliadnutím k miestu, kde sa klapka našla, je podľa expertov veľmi nepravdepodobné, že by sa ďalšie zbytky lietadla objavili práve v Thajsku. "Bolo by to v rozpore s modelmi morských prúdov, ktoré pri náleze klapky panovali," povedal Greg Waldron, vedúci redaktor odborného periodika Flightglobal.

Podľa neho nie je možné, aby za takých podmienok trosky doplávali tisíce kilometrov ďaleko cez rovník až na severnú pologuľu.

Trosky sú dva metre dlhé a široké približne tri metre:

SITA

Zbytky rakety?

Odkiaľ trosky pochádzajú zatiaľ nie je jasné. Miestne úrady ale vychádzajú z toho, že boli pod vodou najmenej rok, keďže boli porastené kôrovcami. Podľa Waldrona prichádza do úvahy to, že sa jedná zbytky kozmických rakiet, ktoré India odpaľuje zo základne v južnom štáte Ándhrapradéš cez Bengalský záliv.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy