Polojasno
20°
Bratislava
Pátrači hľadali zmiznutý boeing, našli stroskotanú loď
Zdielať na

Pátrači hľadali zmiznutý boeing, našli stroskotanú loď

CANBERRA / Už druhý vrak lode z 19. storočia našli pátrači v Indickom oceáne pri pátraní po malajzijskom lietadle s 239 ľuďmi na palube, ktoré sa takmer pred dvomi rokmi stratilo na ceste z Kuala Lumpur do Pekingu.

Pátrací tým vybavený sonarom pri hľadaní trosiek lietadla objavil 19. decembra podozrivý objekt, informoval austrálsky úrad pre bezpečnosť dopravy.

Pri následnom bližšom preskúmaní na začiatku januára pomocou podvodného robota zhotovili fotografie s vysokým rozlíšením, ktoré potvrdili predpoklad, že ide o vrak lode.

Potopené lode

Experti Západoaustrálskeho múzea na základe fotografií uviedli, že ide s najväčšou pravdepodobnosťou o loď z konca 19. storočia vyrobenú zo železa a ocele.

Pri pátraní po zmiznutom boeingu už minulý rok objavili obchodnú loď z druhej polovice 19. storočia. Pri cestách cez Indický oceán sa takýchto plavidiel totiž potopili stovky.

Ani jednu z lodí neplánujú odborníci, vzhľadom na vysoké náklady, skúmať bližšie.

Nezvestné lietadlo

Stroj spoločnosti Malaysia Airlines sa 8. marca 2014 doposiaľ z neznámych príčin odchýlil od svojej plánovanej dráhy letu. Vyšetrovatelia predpokladajú, že sa zrútil do Indického oceánu v oblasti zhruba 1800 kilometrov juhozápadne od Austrálie.

Pátracie tímy prehľadávali od konca roku 2014 časť Indického oceánu s rozlohou 120 tisíc kilometrov štvorcových, žiadne stopy ale nenašli.

Našli trosky?

Minulý rok koncom júla objavili na brehu ostrova Réunion vztlakovú klapku Boeingu 777, ktorá podľa malajzijských úradov určite, podľa francúzskych pravdepodobne, pochádza z nezvestného stoja.

Pátrači už preskúmali viac ako 80 tisíc kilometrov štvorcových morského dna. Ak do polovice tohto roku nič nenájdu, pátranie ukončia.

Takto vyzerá loď, ktorú pátrači objavili pri hľadaní nezvestného lietadla:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy