Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V centre Jakarty útočil Islamský štát, zomrelo najmenej sedem ľudí
Zdielať na

V centre Jakarty útočil Islamský štát, zomrelo najmenej sedem ľudí

JAKARTA / Sedem mŕtvych si vyžiadala štvrtková séria útokov v indonézskej metropole Jakarta. Medzi obeťami je päť atentátnikov a ďalší dvaja ľudia. ďalších sedemnásť utrpelo zranenia. K útokom sa prihlásila radikálna skupina Islamský štát.

Terčom atentátov boli podľa Islamského štátu cudzinci a indonézske bezpečnostné sily.

Zomreli aj civilisti

Agentúry AP a Reuters uviedli, že okrem útočníkov zahynul jeden Kanaďan a indonézsky policajt. Vážne zranenia utrpel okrem iného občan Holandska a museli ho operovať, uviedol holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders.

Niektoré indonézske zdroje sprvu tvrdili, že Holanďan o život prišiel.

V radách útočníkov boli podľa indonézskej polície traja samovražední atentátnici, ktorí sa odpálili v centre mesta v rušnej obchodnej a nákupnej štvrti, kde sídlia aj úrady OSN, ambasády, luxusné hotely a reštaurácie.

Dve nálože explodovali pri veľvyslanectve Pakistanu a Turecka.

Napodobenie parížskych útokov

Podľa indonézskej polície chceli útočníci napodobniť novembrové teroristické útoky z Paríža. Terčom prvého samovražedného atentátu v Jakarte bola kaviareň Starbucks, odkiaľ po explózii začali vybiehať ľudia. Vonku na nich čakali ozbrojenci a začali paľbu. Pri prestrelke zomrel muž z Kanady.

SITA

Približne v rovnakom čase ďalší dvaja samovražední útočníci napadli neďaleko stanovište dopravnej polície a usmrtili okrem seba jedného obyvateľa Indonézie. Následne sa medzi ozbrojencami a policajtmi rozpútala prestrelka, pri ktorej padli ďalší dvaja útočníci.

Šesť bômb

Polícia prehľadala nákupné stredisko Sarinah, kde našla šesť podomácky vyrobených bômb. Krátko na to indonézska polícia oznámila, že útoky skončili a bezpečnostné zložky majú nad napadnutou oblasťou plnú kontrolu.

Zatiaľ nie je jasné, či sú niektorí z útočníkov na úteku.

Pôvodné správy hovorili o 14 ozbrojencoch, troch z nich podľa agentúry AP skončili v rukách polície.

SITA

"Bojovníci Islamského štátu spáchali v indonézskom meste ozbrojený útok, ktorého terčom boli cudzinci a bezpečnostné sily poverené ich ochranou," uviedla tlačová agentúra spojená s organizáciou Islamský štát. Indonézska polícia priznala, že Islamský štát sa už v novembri atentátmi v Jakarte vyhrážal.

Šírenie teroru

Indonézsky prezident Joko Widodo označil útoky za terorizmus a zvolal mimoriadne stretnutie kabinetu na prejednanie situácie. "Tento čin jasne sledoval narušenie verejného poriadku a šírenie teroru medzi obyvateľstvom," uviedol vo vyhlásení prezident Widodo.

SITA

"Štát, národ i ľudia tomuto teroru nesmú podliehať," zdôraznil. Dodal tiež, že nariadil bezpečnostným zložkám vypátrať strojcov teroristických útokov.

Polícia v pohotovosti

Najľudnatejšia moslimská krajina sveta Indonézia bola v minulosti obeťou niekoľkých bombových útokov, za ktoré prevzali zodpovednosť islamskí radikáli.

SITA

Od konca roku je indonézska polícia opäť v stave najvyššej pohotovosti. Úrady v decembri oznámili, že zmarili plán islamských radikálov na útoky proti vládnym budovám a sídlam zahraničných misií. Na Nový rok strážilo kostoly, letisko a ďalšie verejné miesta viac ako 150 000 indonézskych policajtov.

Jakartou otriasli silné explózie, niekoľko ľudí neprežilo, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy