Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Útočníci z Kolína sa dohodli cez sociálne siete, nie sú ale organizácia
Zdielať na

Útočníci z Kolína sa dohodli cez sociálne siete, nie sú ale organizácia

BERLÍN / Silvestrovskí útočníci v Kolíne nad Rýnom sa vopred dohodli pomocou sociálnych sietí a zišli sa z širšieho okolia. Nie je ale za nimi žiadna pevná organizovaná štruktúra. V rozhlasovej stanici RBB to povedal šéf Spolkového kriminálneho úradu Holger Münch.

Pre incident v Kolíne podalo trestné oznámenie viac ako 550 ľudí, dve pätiny z nich sú pre sexuálne napadnutie. Podobné útoky sa v menšej miere stali aj v ďalších mestách.

"Už teraz je jasné, že páchatelia boli dohodnutí. Prišli zo širokého okolia, čo bol prípad ako Kolína, tak ostatných miest. Niečo také sa spravidla deje na základe dohovoru cez sociálne siete," povedal Münch. Podľa neho si páchatelia k činu úmyselne vybrali miesta, kde sa dala očakávať tlačenica ľudí, aby mohli útoky ľahšie spáchať. 

Nejde o organizovaný zločin

Šéf Spolkového kriminálneho úradu sa ale nedomnieva, že by útoky boli dielom organizovaného zločinu. "Ten vyzerá inak. V takom prípade hovoríme o uzavretých zoskupeniach, o skupinách s hierarchickou štruktúrou. Nič podobného ale v tomto prípade nevidíme," povedal Holger Münch.

SITA

Podľa svedkov i polície sa v centre Kolína nad Rýnom zhromaždilo okolo tisíc ľudí arabského a afrického pôvodu. Z davu sa vyčlenili skupiny mužov, ktorí obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali. Polícia zatiaľ vyšetruje 23 podozrivých, najmenej desať z nich sú žiadatelia o azyl.

Sprísnené imigračné zákony

Po silvestrovských incidentoch sa začalo hovoriť o sprísnených imigračných zákonoch. Kancelárka Angela Merkel a vicekancelár Sigmar Gabriel sa vyslovili za prideľovanie povinného miesta bydliska žiadateľov o azyl. Podľa vlády inak hrozí vznik cudzineckých ghiett vo veľkých mestách.

Vládny návrh podporil nemecký zväz miest a obcí, podľa ktorého nesú veľké mestá neúmernú záťaž utečeneckej krízy. Odmieta ho nevládna organizácia na potom utečencom Pro Asyl. prideľovanie miesta bydliska podľa nej zabráni integrácii migrantov do spoločnosti.

Ženy v Kolíne nad Rýnom sexuálne obťažovali žiadatelia o azyl, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy