Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nemci vydajú prvýkrát po 70 rokoch Hitlerovu kontroverznú knihu Mein Kampf
Zdielať na

Nemci vydajú prvýkrát po 70 rokoch Hitlerovu kontroverznú knihu Mein Kampf

BERLÍN / V noci z 31. decembra na 1. januára nastala zmena nielen v tom, aký rok píšeme, ale po 70-tich rokoch vypršali práva na vydávanie knihy nacistického vodcu Adolfa Hitlera Mein Kampf. Doteraz ich vlastnilo Bavorsko, ktoré blokovalo akékoľvek nové vydania. Teraz prvýkrát od druhej svetovej vojny bude opäť vydaná v Nemecku a možno aj na Slovensku.

Mein Kampf - Môj boj - knihu, ktorá bola v nacistickom Nemecku povinným čítaním, budú môcť po 70-tich rokoch opäť vydávať. Podaktorí si myslia, že kniha, v ktorej Hitler predostrel svoje predstavy o nadvláde Nemcov by mala byť zakázaná.

"Táto kniha je dielom iracionálnej antisemitskej nenávisti a preto by mala zostať naveky zakázaná. Je to odpudivá znôška nenávistných výziev proti Židom a brutálne uráža pocity tých, ktorí prežili Holokaust," uviedol vo vyjadrení Dieter Graumann, predseda Ústredného zväzu židov v Nemecku.

Zakázané ovocie

Historici a vedci tvrdia, že zákaz nič nerieši - len pridáva knihe na príťažlivosti pre istých ľudí. "Okolo knihy sa tak vytvára istý mýtus, mýtus zakázanosti. Ale ľudia nemajú ani predstavu o tom, čo vlastne tá kniha obsahuje. Najlepšie je im to dať prečítať, s príslušným objektívnym historickým komentárom," myslí si politológ Miroslav Kusý.

"Hitler si predsa nerobil problém s historickou presnosťou, on robil propagandu sebe, preto tú publikáciu treba takú brať,"
dodáva historička Katarína Zavacká.

Už čoskoro sa na pultoch nemeckých kníhkupectiev objaví prvé nové nemecké vydanie - s komentármi a vysvetlivkami historikov. "Tie vysvetlivky sú veľmi dôležité pre spoznanie historických súvislostí. Ten Hitler si nebral za cieľ hovoriť pravdu," vysvetľuje Zavacká.

Komentár historikov

Podľa politológa Kusého, najlepšia cesta ako môže kniha na Slovensku vyjsť je s komentármi našich historikov, ktorí by reflektovali naše reálie. Od prvého vydania roku 1925 vyšli milióny výtlačkov - nečudo, medzičasom sa stal vodcom Ríše.

"Kniha Mein Kampf bola povinným čítaním, ľudom ju automaticky vnucovali," dodáva Miroslav Kusý. V nacistickom Nemecku dostávali dokonca Mein Kampf ako dar mladomanželia pri svadobnom obrade. Ako však dodáva historička Katarína Zavacká, táto kniha nie je taký literárny trhák, aby ju ľudia zháňali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy