Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V Gdansku našli mramorovú hlavu Adolfa Hitlera
Zdielať na

V Gdansku našli mramorovú hlavu Adolfa Hitlera

GDANSK / Počas prác v národnom múzeu v severopoľskom Gdansku našli robotníci hlavu nacistického diktátora Adolfa Hitlera vytesanú z mramoru. Jej autorom bol Josef Thorak, jeden z Hitlerových "dvorných" sochárov.

Zástupcovia múzea si nález považujú už pre to, že značná časť diel Thoraka, obľúbenca nacistov, bola po druhej svetovej vojne zničená. Hlavu ktosi ukryl v átriu múzea, ktoré sa nachádza v bývalom františkánskom kláštore, v asi šesťdesiatcentimetrovej hĺbke.

Polmetrové dielo

"Predpokladám, že bola zakopaná v čase, keď sa do Gdanska blížila Červená armáda," cituje Dziennik Bałtycka na svojich internetových stránkach Lecha Lopuského z gdanského národného múzea. Asi polmetrové dielo zhodnotil ako ovplyvnené nacistickou ideológiou,  Thoraka označil za veľmi dobrého sochára.

Návštevníci gdanského národného múzea Hitlerovu hlavu v expozícii neuvidia. Podľa portálu Gazeta.pl nie je vylúčené, že by sa mohla objaviť v múzeu 2. svetovej vojny, ktoré má byť v tomto meste, kde v septembri 1939 konflikt vypukol, otvorené v druhej polovici budúceho roka.

Objednávka

Teraz sa odborníci budú snažiť zistiť, na čiu objednávku socha vznikla, kde stála a ako sa dostala do priestoru národného múzea.

Salzburský rodák Josef Thorak patril v období národného socializmu k najuznávanejším sochárom v Nemecku. Bol napríklad autorom časti sochárskej výzdoby na miestach pre konanie zjazdov NSDAP v Norimbergu, berlínskeho olympijského štadiónu alebo niektorých plastík pre budovu nového ríšskeho kancelára.

V Banskej Bystrici sa pred rokom nachádzali unikátne predmety z dvoch moskovských múzeí. Do múzea SNP sa dostali napríklad aj Hitlerove osobné veci:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy